iOS 12: NOUTATILE, IMAGINI SI LANSAREA

iOS 12 a fost prezentat oficial de catre compania Apple, iar toate noutatile sale sunt dezvaluite in imagini, impreuna cu data de lansare a sistemului de operare.

iOS 12 NOUTATILE IMAGINI LANSAREA

iOS 12 este prezentat chiar in aceste momente pe scena conferintei de deschidere a WWDC 2018, compania Apple dezvauind pentru lumea intreaga toate noutatile sistemului de operare pentru iPhone, iPad si iPod Touch. Ne aflam in acest moment la inceputul unui drum de 3 luni in care Apple va lansa multe versiuni beta ale iOS 12 pentru a imbunatati toate functiile pe care le vedeti mai jos, foarte multe noutati fiind pregatite pentru noi.

iOS 12: NOUTATILE, IMAGINI SI LANSAREA

iOS 12 are centrata atentia companiei Apple pe performantele pe care utilizatorii le primesc dupa instalare pe iPhone, iPad si iPod Touch in acest an.

Toate iPhone, iPad si iPod Touch-urile care au putut instala iOS 11 pot instala si iOS 12, astfel ca inclusiv iPhone 5S va putea rula toate noutatile oferite.

Performante incredibil de bune

iOS 12 performante aplicatii

Conform celor de la Apple, iOS 12 ar trebui sa permita deschiderea aplicatiilor cu pana la 40% mai repede pentru utilizatori, tastatura aparand cu pana la 50% mai repede, in timp ce camera se deschide cu pana la 70% mai repede.

Pentru a reusi asta, cei de la Apple au imbunatatit modul in care procesoarele functioneaza, ele oferind performante mai bune chiar cand noi avem nevoie de ele.

iOS 12 performante procesor

Apple a reusit chiar sa dubleze accesarea unor functii ale iOS 12 multumita acestor schimbari, toate imbunatatirile fiind oferite atat pe IDevice-urile vechi, cat si pe cele noi.

Aplicatiile ar trebui sa se deschida de 2 ori mai repede cand procesorul functioneaza la capacitatea sa maxima, asa ca vorbim despre performante impresionante pentru noi.

Realitatea augmentata

iOS 12 aplicatie masurare

Apple imbunatateste experienta de realitate augmentata prin ARKit, oferind un nou format numit USDZ pentru dezvoltatorii de aplicatii pentru realitate augmentata.

Apple lanseaza o noua aplicatie numita Measure, ea permitand masurarea distantelor in lumea reala pentru a imbunatati metodele de a crea experiente de realitate augmentata.

iOS 12 aplicatie masurare 2

Aceasta noua aplicatie poate detecta in mod automat si anumite obiecte care sunt vizibile in fata camerei telefoanelor noastre, totul pentru a usura experienta de realitate augmentata.

Apple permite inclusiv crearea de experienta pentru realitate augmentata folosind Adobe Creative Cloud, asa ca vom avea mai multe noutati interesante oferite.

iOS 12 ARKit 2 experiente impartasite

Apple anunta ARKit 2, care imbunatateste urmarirea fetei utilizatorului, poate detecta obiecte 3D si ofera posibilitatea ca mai multe iDevice-uri sa vada acelasi lucru in aplicatii, de pe terminale diferite.

Poze cu functii imbunatatite

iOS 12 poze functii

iOS 12 va aduce o imbunatatire majora pentru modul in care putem face cautari folosind aplicatia Poze, Photos, Apple spunand ca peste 1000 de miliarde de poze sunt facute de pe iPhone.

iOS 12 urmeaza sa ne prezinte intr-o sectiunea numita Highlights sugestii pentru cautari in baza evenimentelor importante, a persoanelor importante, sau a locatiilor importante pentru noi.

iOS 12 poze functii 1

Acum iOS 12 ne permite sa cauta poze in baza locatiilor in care au fost facute, dar mai mult decat atat, putem cauza poze si in baza evenimentelor la care am participat la un moment dat.

Daca dorim, putem sa cautam inclusiv in baza a ceea ce am facut, adica daca am fost la plaja, la fotbal, si nu doar atat.

iOS 12 poze functii 2

Apple afiseaza in sectiunea For You poze importante pe care le-am facut in trecut, sau sugestii pentru a crea clipuri animate, sau a aplica efecte de tip portret pentru pozele disponibile.

iOS 12 ne va afisa deasemenea si sugestii pentru a partaja pozele pe care le avem inregistrate impreuna cu diversi prieteni, sau in anumite locatii incare am fost.

iOS 12 poze functii 3

In momentul in care partajam poze catre prieteni, aplicatia Poze va cauta in telefoanele acestora alte poze din aceeasi locatie pentru a putea descoperi toate pozele facute acolo.

Siri mai destept, cu mai multe functii bazate pe Scurtaturi

iOS 12 scurtaturi Siri

iOS 12 aduce pentru Siri posibilitatea de a vedea scurtaturi pentru diverse aplicatii native si terte, Apple numitand aceasta functie Shortcuts.

iOS 12 va permite adaugarea de butoane cu scurtaturi pentru Siri, iar acolo putem alege orice fel de actiuni importante pentru anumite aplicatii, asa cum ofera Google in Android.

iOS 12 Scurtaturi 2

iOS 12 va permite adaugarea scurtaturilor pentru controlarea Siri inclusiv in ecranul de blocare, asistentul oferind inclusiv sugestii pentru scurtarea actiunilor intreprinse in aplicatii.

iOS 12 va avea o aplicatie speciala numita Shortcuts, Scurtaturi, cei de la Apple centralizand acolo toate scurtaturile utile, nu doar pentru Siri, ci si pentru alte functii.

iOS 12 Scurtaturi 1

Aceasta aplicatie numita Scurtaturi va avea la baza aplicatiile pe care le avem disponibile in iPhone si iPad, totul fiind facut cu un editor special pe care Apple l-a integrat in iOS.

iOS 12 Scurtaturi

iOS 12 are toate aceste functii implementate multumita aplicatiei Automator pe care Apple a cumparat-o in cursul anului trecut.

HomePod si Apple Watch vor permite folosirea acestor scurtaturi deasemenea.

Apple News, Voice Memos, Books, Stocks

Apple News are o noua sectiune numita BRowser, aceasta permitand descoperirea de noi surse de informatii, pe iPad existand deasemenea si un sidebar special pentru ea.

iOS 12 voice memos

Stocks, Bursa, are o noua interfata pregatita de catre compania Apple pentru a vedea mai usor informatiile, adaugand si grafice pentru a afla mai usor cum au evoluat pietele, Apple News fiind acum integrat in aceasta aplicatie.

Aplicatia Stocks ajunge inclusiv pe iPad, impreuna cu informatii despre preturile actiunilor chiar si dupa inchiderea burselor.

Voice Memos are implementata posibilitatea de a sincroniza inregistrarile vocale prin iCloud, aplicatia ajungand si pe iPad.

Books are parte de un design imbunatatit pentru a descoperi noi carti, si pentru a citi mai usor ceea ce este deja in libraria noastra de carti.

Apple ofera si o sectiune numita Reading now, unde putem reveni la a citi ceva ce am inceput si am intrerupt din diverse motive.

Carplay

iOS 12 carplay waze google maps

Carplay va permite in sfarsit folosirea de aplicatii terte de navigatie, precum Waze si Google Maps, toate urmand a fi disponibile pentru masinile care au suport pentru aceasta functionalitate.

Do Not Disturb

Do Not Disturb aduce pe timpul noptii posibilitatea de a ascunde toate notificarile pe care un telefon le primeste pe parcursul noptii, ele fiind vizibile abia dimineata, cand ne trezim.

Do Not Disturb ofera deasemenea mai mult control asupra notificarilor, permitand dezactivarea sa la o anumita ora, cand parasim o locatie, sau cand plecam de la un eveniment.

Notificari grupate si Instant Tuning

iOS 12 notificari separate

Instant tuning permite dezactivarea notificarilor de la afisare in LockScreen, iOS 12 permitand trimiterea acestora direct in Notifications Center, pentru a le vedea doar acolo.

iOS 12 permite deasemenea afisarea notificarilor in mod grupat, in functie de aplicatie, sau chiar subiectul acestora, stergerea grupurilor fiind extrem de simpla acum.

Screen Time

iOS 12 screen time 1

Screen Time ofera informatii sub forma de grafice in care vedem detalii privind modul in care am folosit iPhone, iPad, sau iPod TOuch.

Screen Time ne arata cat de mult folosim diverse aplicatii din iDevice-uri, noaptea, pe timpul zile, sau chiar din anumite locatii.

iOS 12 screen time 3

Screen Time ne spune de cate ori pe ora ne uitam la telefon, in ce aplicatii, si care aplicatii ne trimit cele mai multe notificari zilnic.

App Limits

iOS 12 screen time 4

iOS 12 va permite afisarea de notificari pentru momentele in care ar trebui sa incetam sa mai folosim anumite aplicatii pentru a ne concentra si asupra altor lucruri.

iOS 12 aduce prin Screen Time posibilitatea de a limita accesul copiilor la iDevice-uri prin limitarea timpilor de utilizare ai aplicatiilor, in cazul copiilor trimitandu-se si rapoarte de navigare catre parinti pentru a limita timpul petrecut de copii in aplicatii.

iOS 12 screen time 5

Mesaje, Messages

iOS 12 memoji

iOS 12 aduce pentru aplicatia mesaje, Messages, noi animoji care pot acum sa identifice si cand scoatem limba, animatii modificate fiind implementate pentru cei interesati.

iOS 12 aduce noi Animoji sub forma de fantome, ursuleti koala, un T-rex si un tigru.

iOS 12 memoji 1

iOS 12 fura si o functie de la Samsung Galaxy S9 prin Memoji, adica posibilitatea de a crea caractere Animoji bazate pe fetele noastre.

Apple, la fel ca Samsung, va oferi o gama extrem de variata de optiuni pentru a crea aceste caractere Memoji, desi lumea le-a criticat in telefoanele Samsung Galaxy S9.

iOS 12 memoji 2

iOS 12 aduce pentru aplicatia Mesaje posibilitatea de a folosi efecte speciale si filtre in aplicatia Camera pentru a inregistra poze si clipuri video interesante.

FaceTime

iOS 12 FaceTime apel video grup

iOS 12 aduce pentru FaceTime posibilitatea de a face apeluri video in grupuri cu pana la 32 de persoane, un numar urias pentru o asemenea aplicatie.

iOS 12 va permite initierea de apeluri FaceTime normale, sau in grup, chiar si prin intermedul aplicatiei Mesaje, in grupuri putand fi afisate scurtaturi pentru asta.

iOS 12 FaceTime apel video gruo

In cazul apeluri video facute in grupuri cu multe persoane, aplicatia FaceTime va afisa in prim-plan toate persoanele care vorbesc, acest lucru fiind facut automat, insa utilizatorii au posibilitatea de a aduce in prim-plan orice persoane doresc.

iOS 12 aduce pentru FaceTime si posibilitatea de a folosi diverse filtre, sau efecte speciale in timpul efectuarii de apeluri video.

iOS 12 FaceTime apel video grup filtre

iOS 12 si watchOS 5 vor permite acceptarea de apeluri FaceTime chiar si de pe Apple Watch.

Lansare

iOS 12 va fi lansat in versiune beta astazi, in timp ce lansarea versiunii finale va avea loc la toamna.

mai multe imediat…