macOS 10.14 Mojave: Noutatile, Imagini si Lansarea

macOS 10.14 este noua versiune a sistemului de operare macOS pe care compania Apple il distribuie pentru Mac-uri, ea fiind prezentate in aceste momente in San Jose, California. Apple a pregatit o serie de surprize foarte interesante pentru utilizatorii de Mac-uri, poate chiar mai multe decat in cazul iOS 12, insa in urmatoarele minute vom afla toate detaliile.

macOS 10.14 Noutatile Imagini Lansarea

macOS 10.14 Mojave este noua versiune a sistemului de operare macOS pe care compania Apple il distribuie pentru Mac-uri, ea fiind prezentate in aceste momente in San Jose, California. Apple a pregatit o serie de surprize foarte interesante pentru utilizatorii de Mac-uri, poate chiar mai multe decat in cazul iOS 12, insa in urmatoarele minute vom afla toate detaliile.

Dark Mode

macOS 10.14 Mojave dark mode

macOS 10.14 Mojave are un dark mode implementat de catre compania Apple pentru intreaga interfata a sistemului de operare, inclusiv aplicatiile native.

Desktop dinamic

macOS 10.14 Mojave are un desktop dinamic, al carui aspect se schimba in mod automat in functie de timpul zilei in care folosim Mac-urile.

macOS 10.14 Mojave are deasemenea o noua functie care permite combinarea fisierelor pe care le salvam pe desktop, pentru a curaja ecranul calculatoarelor noastre.

macOS 10.14 Mojave sorteaza aplicatiile in functie de timp, tag, etc, totul fiind aranjat foarte frumos pentru a nu mai avea un desktop plin de fisiere.

Finder

macOS 10.14 Mojave finder

macOS 10.14 Mojave aduce in Finder un nou mod de a vedea fisierele, acesta inlocuind Coverflow, fisierele fiind afisate intr-un Gallery View. Practic, o imagine mare de preview este afisata in mijlocul Finder, plus preview-uri mici vizibile in partea inferioara.

macOS 10.14 Mojave aduce si scurtaturi pentru diverse actiuni pentru a controla fisiere, sau poze, editarea celor din urma devenind mult mai simpla acum.

Sidebar-ul este deasemenea disponibil in mai multe ecrane de vizualizare ale Finder, macOS 10.14 Mojave aducand posibilitatea de a controla mai usor fisierele.

macOS 10.14 Mojave finder 1

macOS 10.14 Mojave aduce si posibilitatea de a crea scurtaturi pentru aplicatii prin intermediul Automator, acestea fiind vizibile in cadrul Finder.

Quick Look

macOS 10.14 Mojave aduce posibilitatea de a folosi Markup pentru a desena pe diverse mesaje, sau documente, direct din aplicatia Quick Look.

macOS 10.14 Mojave permite inclusiv semnarea documentelor prin Quick Look multumita acestei noi functii.

Screenshots

macOS 10.14 Mojave aduce noi functii pentru a face capturi de ecran, aplicatia standard a celor de la Apple afisand o fereastra de preview in partea dreapta a ecranului.

macOS 10.14 Mojave screenshots

macOS 10.14 Mojave afiseaza deasemenea o multitudine de optiuni noi de a edita capturile de ecran folosind si functia Markup disponibila pentru Quick Look.

macOS 10.14 Mojave aduce si un hud cu scurtaturi pentru controlarea de functii noi pentru a captura inclusiv clipuri video cu ceea ce vedem pe ecran.

Continuity Camera

Pentru functia Continuity, macOS 10.14 Mojave permite folosirea camerei iPhone pentru a face selfie-uri, care sunt afisate instant in aplicatii de pe Mac.

macOS 10.14 Mojave poze

macOS 10.14 Mojave permite inclusiv scanarea de documente folosind iPhone, pentru ca ele sa fie afisate in mod automat in aplicatii de pe Mac-uri.

Apple News

Stiam de cateva zile ca macOS 10.14 Mojave va avea o aplicatie Apple News, aceasta avand o interfata foarte similara cu cea oferita pentru iPad.

Stocks

macOS 10.14 Mojave are si aplicatia Stocks disponibila pentru Mac-uri, cu informatii din Apple News integrate.

Voice Memos

Apple sustine ca Voice Memos este aplicatia cea mai populara din iOS pentru inregistrarea de mesaje vocale, iar acum ea ajunge si in macOS 10.14 Mojave.

Home

macOS 10.14 Mojave aduce pe Mac-uri aplicatia Home, care permite controlarea gadget-uri inteligente din casele noastre.

Securitate si Intimitate

macOS 10.14 Mojave securitate

macOS 10.14 Mojave include protectie suplimentara pentru accesarea de date despre locatie, contacte, email-uri, camera calculatorului, iTunes, datele din Safari, mesaje primite, si multe altele.

Safari

macOS 10.14 Mojave are implementate mai multe restrictii care permit blocarea codurilor care permit monitorizarea noastra, inclusiv butoanele pentru like-uri si cele pentru cookie-uri.

macOS 10.14 Mojave va permite blocarea sectiunilor pentru comentarii, plus a multor altor elemente din pagini care ne monitorizeaza.

macOS 10.14 Mojave safari

Safari din macOS 10.14 Mojave va bloca inclusiv posibilitatea website-urilor de a ne identifica in functie de configuratiile calculatoarelor, a fonturilor, a plugin-urilor din browsere, si a multor altor elemente.

Toate aceste schimbari din macOS 10.14 Mojave vor ajunge inclusiv in iOS 12.

Mac App Store

Mac App Store are o interfata complet regandita, foarte similara cu cea oferita in iOS inca de anul trecut.

Adobe Lightroom CC va fi oferit in Mac App Store din toamna impreuna cu Office 365.

Noi tehnologii

macOS 10.14 Mojave metal

Metal in macOS 10.14 Mojave va aduce posibilitatea de a juca jocuri cu grafica de consola, platforma fiind imbunatatita cu aceasta actualizare.

macOS 10.14 Mojave are imbunatatiri pentru conectarea de placi video externe, crescand performantele calculatoarelor cu de pana la 7 ori.

Metal in macOS 10.14 Mojave poate fi imbunatatit automat deasemenea prin inteligenta artificiala integrata de catre compania Apple, tehnologia noua fiind denumita Create ML.

Aplicatii Universale

Apple anunta ca in viitor se gandeste sa permita crearea de aplicatii universale pentru iOS si macOS, acest proiect fiind unul de lunga durata pe care americanii vor sa il ofere spre testare dezvoltatorilor in vara anului viitor.

Primele aplicatii de acest gen aduse in macOS 10.14 Mojave sunt Voice Memos, Stocks si Apple News.

Lansare

macOS 10.14 Mojave va fi lansat in versiune beta astazi, si in versiune finala in toamna.