Apple: Motivele pentru care iti Recomanda sa NU faci Jailbreak

Apple listeaza motivele pentru care le recomanda oamenilor care au iPhone si iPad sa nu faca jailbreak pentru iOS, plus riscurile la care se expun cand o fac.

Apple Motivele Recomanda nu Jailbreak

Apple este impotriva jailbreak, stim acest lucru de foarte mult timp, compania americana blocand toate solutiile lanate pana acum si recomandand evitarea acestui software care modifica iOS pe iPhone si iPad. Apple are inclusiv un document de suport in care detaliaza motivele din cauza carora utilizatorii nu ar trebui sa faca jailbreak pe propriile iDevice-uri.

Versiunea in romana a motivelor celor de la Apple le aveti mai jos, insa documentul acesta a fost lansat in septembrie 2016 de catre cei din Cupertino. O versiune actualizata pentru anul 2018 exista acum si in limba engleza, insa modificarile facute de catre americani sunt minore, baza rugamnitilor ramanand aceeasi, evitarea solutiilor de jailbreak.

Apple: Motivele pentru care iti Recomanda sa NU faci Jailbreak

Apple listeaza in documentul sau motivele principale pentru care efevtuarea unui jailbreak reprezinta ceva oamenii ar trebui sa evite, iar intr-o buna masura ei chiar au dreptate. Jailbreak-ul nu este ceva care iti intareste securitatea, daca nu te pricepi ce sa protejezi, nu-ti creste autonomia bateriei, si face iPhone sau iPad mult mai instabile din cauza tweak-urilor.

Facand jailbreak de atatea si atatea ori pentru iPhone si iPad, pot spune ca ultimele doua motive sunt pur si simplu tampenii, insa primele trei sunt perfect adevarate, iar problemele cele mai mari sunt cu autonomia si instabilitatea.

„Modificarea neautorizată a iOS poate cauza vulnerabilități de securitate, instabilitate, durată redusă de funcționare a bateriei și alte probleme

Acest articol descrie problemele pe care le-au întâmpinat clienții care au făcut modificări neautorizate ale iOS (acest proces inițiat de hackeri este numit adesea „jailbreaking”).

iOS este conceput să fie fiabil și sigur din momentul pornirii dispozitivului. Caracteristicile de securitate încorporate asigură protecție împotriva programelor malware și a virușilor și contribuie la securizarea accesului la informații personale și la date ale companiilor. Modificarea neautorizată a iOS (cunoscută și sub denumirea de „jailbreaking”) ocolește caracteristicile de securitate și poate cauza numeroase probleme dispozitivelor iPhone, iPad sau iPod touch modificate de hackeri, inclusiv:

  • Vulnerabilități de securitate: modificarea neautorizată a dispozitivului („jailbreaking”) elimină straturile de securitate destinate protejării informațiilor tale personale și a dispozitivului tău iOS. După ce elimină securitatea de pe dispozitivul tău iOS, hackerii pot să fure informații personale, să deterioreze dispozitivul, să atace rețeaua sau să introducă programe malware și spyware sau viruși.
  • Instabilitate: erori frecvente și neașteptate ale dispozitivului, erori și blocări ale aplicațiilor integrate și ale aplicațiilor terțe și pierderea datelor.
  • Durată redusă de funcționare a bateriei: software-ul modificat de hackeri a determinat consumarea rapidă a bateriei, reducând durata de funcționare a dispozitivelor iPhone, iPad sau iPod touch pentru un singur ciclu de încărcare a bateriei.
  • Comunicații vocale și de date lipsite de fiabilitate: apeluri întrerupte, conexiuni de date lente și lipsite de fiabilitate și date despre locație primite cu întârziere sau incorecte.
  • Întrerupere a serviciilor: servicii precum iCloud, iMessage, FaceTime, Apple Pay, Mesagerie vizuală, Vremea și Bursa au fost întrerupte sau nu mai funcționează pe dispozitiv. În plus, aplicațiile de la terți care utilizează Serviciul Apple de notificări push au întâmpinat probleme la primirea notificărilor sau au primit notificări trimise către alt dispozitiv modificat de hackeri. Alte servicii bazate pe notificări push, cum ar fi iCloud și Exchange, au prezentat probleme de sincronizare a datelor cu serverele respective.
  • Imposibilitatea de a aplica actualizările de software ulterioare: unele modificări neautorizate au produs defecțiuni ireparabile ale sistemului iOS. Acestea pot duce la incapacitatea permanentă de utilizare a dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch atunci când se instalează o actualizare a iOS furnizată de Apple.

Apple îți recomandă insistent să nu instalezi software-uri care modifică iOS. De asemenea, este important de reținut că modificarea neautorizată a iOS constituie o încălcare a acordului de licență software pentru utilizatorul final al iOS și, în condițiile acestuia, Apple poate refuza efectuarea de service pentru un dispozitiv iPhone, iPad sau iPod touch care are instalat un software neautorizat.”