Vodafone: Amenda URIASA Aplicata de ANCOM

Vodafone are impusa, in urma unei hotarari definitive, o amenda uriasa aplicata de catre ANCOM, iata motivul pentru care va plati suma mare de bani.

Vodafone Amenda URIASA ANCOM 350900

Vodafone are in mod definitiv o amenda cu o valoare uriasa impusa impotriva sa in urma unei hotarari judecatoresti care a ramas definitiva incepand cu finalul lunii iunie, cuantumul sau fiind de 720.000 de LEI. Amenda a fost impusa in iulie 2016 de catre ANCOM deoarece Vodafone nu si-a respectat obligatia contractuala, asumata la preluarea licentelor de telefonie in Romania, de a acoperi 72 de localitati cu semnal GSM pentru apeluri telefonice.

Vodafone s-a aparat in fata instantei sustinand ca nu a putut amplasa turnurile de telefonie in respectivele zone deoarece nu a reusit sa obtina in timp util autorizatiile necesare pentru a face asta. Vodafone era obligata ca pana la 5 aprilie 2016 sa acopere respectivele localitati cu reteaua sa GSM, insa argumentele sale n-au fost considerate de catre instanta ca fiind valide, asa ca in final s-a dat o decizie impotriva operatorului telecom, el trebuind sa plateasca amenda.

“Dificultățile întâmpinate în procesul de dezvoltare a rețelei Vodafone (…) sunt urmare a alegerilor pe care operatorul le-a făcut cu privire la identificarea amplasamentelor unde a dorit să poziționeze anumite elemente de rețea, iar nu o imposibilitate obiectivă de ducere la îndeplinire a obligației stabilite în sarcina sa. Cu privire la acest aspect, Vodafone România a susținut că alegerea poziționării geografice a elementelor de rețea ar reprezenta o operațiune „independentă” de companie, întrucât această operațiune se realizează de către un program software (Atoli).”

Vodafone: Amenda URIASA Aplicata de ANCOM

Vodafone este singurul operator impotriva caruia a fost impusa o amenda atat de mare de catre cei de la ANCOM, ceilalti reusind sa acopere in proportie de 95% localitatile pentru care si-au luat angajamentul de a face asta. Aceasta situatie a contribuit cel mai probabil la decizia instantei de a mentine decizia celor de la ANCOM de a amenda Vodafone cu o suma atat de mare, iar daca restul operatorilor n-ar fi reusit sa faca acoperirea, atunci probabil amenda ar fi fost anulata.

“Pe cale de consecință, chiar dacă Vodafone România a utilizat un anumit program software pentru a identifica mai rapid amplasamentele elementelor de rețea care serveau cel mai bine interesului propriu, iar unele dintre acestea s-au dovedit a nu fi fezabile, acest lucru nu este de natură să imprime un caracter «obiectiv» deciziilor luate de petentă, ci, din contră, probează tocmai alegerea de către Vodafone România a protejării intereselor sale economice în detrimentul respectării obligației legale impuse prin licență.”

Vodafone va fi acum obligata sa plateasca aceasta amenda de valoare mare, insa nu doar atat, operatorul trebuind sa asigure si acoperirea pentru respectivele localitati, altfel ar putea avea, probabil, alta amenda impusa. Interesant este totusi faptul ca Vodafone a fost singurul operator de telefonie mobila din Romania care nu a reusit sa acopere respectivele localitati, insa avand in vedere infrangerea in instanta, probabil va rezolva problemele din respectivele zone.