Android: Google ar putea Lansa o versiune PLATITA din Cauza UE

Android ar putea fi lansat de catre Google intr-o versiune platita din cauza amenzii record impusa de catre Comisia Europeana astazi pentru incalcarea legislatiei comunitare.

Android Google Lansa PLATITA UE 351321

Android este cel mai folosit sistem de operare de pe planeta in momentul de fata, iar asta in principal din cauza faptului ca este oferit gratuit pentru producatorii de dispozitive electronice de catre compania Google. Spunand astazi de ce Comisia Europeana greseste prin amenda de 4.3 miliarde de dolari aplicata impotriva sa, Google afirma ca Android ar putea fi oferit doar contra cost pentru producatorii de dispozitive electronice din cauza acestei decizii istorice.

Android are integrate de catre compania Google o varietate de aplicatii care ofera acces la serviciile sale in mod gratuit, sau contra cost, insa nu doar americanii includ asemenea aplicatii, ci si producatorii, sau operatorii de telefonie mobila. Aceasta includere a diverselor aplicatii in versiunile Android disponibile in telefoanele oferite pe piata este motivul pentru care Google nu a perceput bani pentru sistemul de operare, conform presedintelui companiei, insa asta s-ar putea schimba.

Android: Google ar putea Lansa o versiune PLATITA din Cauza UE

Android ar putea fi oferit doar contra cost de catre compania Google pentru producatorii de dispozitive electronice daca aceasta amenda va fi mentinuta, iar de aici va pierde foarte multa lume. Daca Google va percepe bani pentru Android, atunci producatorii vor creste preturile telefoanelor pentru a include costul de licentiere al tehnologiilor integrate in sistemul de operare al companiei americane, deci in final clientii sunt cei care pierd de pe urma deciziei Comisiei Europene.

“Dacă producătorii de telefoane şi operatorii reţelelor de telefonie mobilă nu ar putea să includă aplicaţiile noastre pe gama lor largă de dispozitive, echilibrul ecosistemului Android ar fi afectat. Până acum, modelul de afaceri Android a însemnat că nu am fost nevoiţi nici să le cerem producătorilor de telefoane să plătească tehnologia pe care le-am oferit-o, nici să depindem de un model de distribuţie riguros controlat.”

Android a avut succes ca sistem de operare oferit gratuit, insa e greu de spus ce se va intampla daca Google va alege sa perceapa bani pentru ca el sa fie oferit in continuare de catre producatorii de dispozitive electronice. Ca sa fiu complet sincer, nu cred ca Google va cere prea curand bani de pe urma Android, pentru ca face si foarte multi bani de pe urma sa, insa daca o va face, va da cu siguranta vina pe ceea ce i-a facut Comisia Europeana astazi.

22 COMENTARII

  1. Nu sunt de acord cu tine, majoritatea proceselor google sunt necesare pentru functionarea sistemului de operare, restul de aplicatii (gen maps, chrome…etc.) nu sunt deschise in memorie daca nu sunt folosite, Samsung de ex. are deschise procesele bixby chiar daca ele nu sunt folosite, fiecare proces bixby (in jur de 5-6) are inca 6-7 subprocese in fundal, chestia cu “device maintenance” ocupa singura 300 de mb RAM NONSTOP, aceste aplicatii chiar daca nu sunt folosite, procesele sunt active, precum GearVR(3 procese) si DEX, si nu vorbesc numai de Samsung, Huawei sau LG procedeaza exact la fel. AOSP practic este androidul oferit de google dar gol, daca se va pune pret pe android, AOSP dispare. Eu as vrea ca google sa ofere o optiune mai simpla sa oprim aceste procese care ruleaza aiurea, se pot dezactiva prin adb dar ar fi nevoie de ceva mai usor.

  2. Nu cred ca costurile de licentiere per telefon or sa fie asa de mari incat sa fie nevoie de o crestere semnificativa a pretului final. Un 25$ per unitate , si asta pare mult, e chiar nimic raportat la preturile telefoanelor din ziua de azi.
    Iar cei care produc telefoane ieftine de 100-200$ nu prea folosesc Android-ul lui Google, sau pot foarte usor sa renunte la el si sa folosesca AOSP.
    Vor gasi niste portite care sa dea posibilitatea Google sa-si continue modelul de afacere, mai pe din dos, si totul va continua.
    Eu unul ma bucur pt decizia luate de EU , pt ca telefoanele Android au ajuns un vehicul pt serviciile Google. Jumatate din procesele care ruleaza in continuu sunt servicii Google care nu au nici o treaba cu functionarea in sine a telefonului sau a sistemului de operare.

  3. Nu sunt de acord cu tine, majoritatea proceselor google sunt necesare pentru functionarea sistemului de operare, restul de aplicatii (gen maps, chrome…etc.) nu sunt deschise in memorie daca nu sunt folosite, Samsung de ex. are deschise procesele bixby chiar daca ele nu sunt folosite, fiecare proces bixby (in jur de 5-6) are inca 6-7 subprocese in fundal, chestia cu “device maintenance” ocupa singura 300 de mb RAM NONSTOP, aceste aplicatii chiar daca nu sunt folosite, procesele sunt active, precum GearVR(3 procese) si DEX, si nu vorbesc numai de Samsung, Huawei sau LG procedeaza exact la fel. AOSP practic este androidul oferit de google dar gol, daca se va pune pret pe android, AOSP dispare. Eu as vrea ca google sa ofere o optiune mai simpla sa oprim aceste procese care ruleaza aiurea, se pot dezactiva prin adb dar ar fi nevoie de ceva mai usor.

  4. Nici eu nu sunt de accord cu tine. Nici un process Google nu e necesar pt functionarea Android-ului. O demonstreaza AOSP(care nu e Android-ul lui Google dar gol).
    Doar Google a facut ca proceselel lor sa fie parte integranta a sistemului de operare.
    Daca ai urmarit scena asta de la inceput, ai vazut ca procesele Google sunt din ce in ce mai multe. la inceput mai puteai scapa de ele, dar Google le-a bagat tot mai mult in system astfel ca daca scoti ceva risti sa distrugi sistemul de operare.
    Cum iti explici ca AOSP, Lineage (fost Cyanogen), MIUI si altele , merg fara procesele Google.
    Cred ca ai impresia gresita ca toate aceste dezvoltari paralele ale Android-ului sunt doar Android-ul lui Google fara serviciile lor. Gresesti.
    Google trebuie sa-si faca serviciile optionale iar producatorii sa-si dezvolte propriile aplicatie, care sunt native.
    Nu cumperi Samsung pt serviciile Google ci pt ceea ce ofera Samsung. Serviciile Google se pot instala pe urma – doar ce ai nevoie – nu toate, indifferent ca folosesti doar o aplicatie de a lor.
    Ce se intampla acum este bagarea pe gat a tot ce vrea Google si umplerea telefonului, a memoriei , consumare bateriei degeaba.
    Trebuie sa fie optional.
    Vrei Google sa te saturi, iti iei Pixel . Vrei altceva, iti instalezi de la Google ce ai nevoie doar.
    Ma indoiesc de asemenea ca Android-ul parallel va dispare daca Google il face pe bani pe al sau. Eu cred ca va lua avant. Android-ul nu a fost inventat de Google si nu va muri cu Google. Deocamdata e singura alternativa viabila si capabila sa ruleze pe orice hardware mobil(cu instructiuni ARM).

  5. Din nou, confunzi…. AOSP (Android open source project) este exact un android gol, CyanongenMod se bazeaza exact pe android, evident modificat. MiUI si restul la fel. Ele reprezinta un android modificat (inclusiv kernel-ul) dar tot se bazeaza pe android si pe procesele create de google. Cand am spus de “servicii”, eu m-am referit strict la procesele care fac Android-ul sa fie functional, respectivele procese le gasesti si pe MIUI, si pe CyaogenMod sau orice alta copie a AOSP (Android open source project). Android-ul (nucleul…sa zicem), este realizat si optimizat de google, restul reprezinta versiuni modificate sau cu teme peste ele. Daca era ca tine, MIUI de ex. avansa mai rapid decat android, dar in momentul in care android primeste un update la o versiune superioara(sa zicem viitoarea 9.0) ceilalti o sa isi adapteze modificarile la versiunea 9.0. Noutatile din 9.0 o sa apara si pe MIUI, o sa iti pun cateva capturi de ecran….poate te convingi asa.
    Android-ul nu a fost inventat de google….perfect adevarat, a fost cumparat de google si optimizat de ei pana in prezent.
    In screenshot o sa observi cateva procese de baza ale android-ului pe s8, creeate de google, daca fortez inchiderea uneia, sistemul de operare pica si telefonul isi da restart. https://uploads.disquscdn.com/images/820ec46dd20cd2440671fb1f21309622cb5f1215f18bcf71de932ba0de7695c3.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/9a9a798a3430c9d5ea5b56ef098fdcd33361f7097f3b7d0719f36ee34d4f7ca4.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/b981bd00dcfe83034306e25ac45492ca8b60589398e5e6f55d608ffbef627243.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c34f7cf39db94ffccadb1d41da42e08299a051ad8e1f3ea09cd494b38854c981.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/e7ad8ec84e620c025ab541092dac4c3dac8d35f9529375730d3a79d408dd117f.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/5539f28eed045f7f8966a27728c8905bc784dd652224c1de5d8c24c3c9fd2e7c.png https://uploads.disquscdn.com/images/bb1e7dd1b9d9b48d67c5aee32037d790a4d5a9d22fd887fa46d4912f33e0ed81.png
    Ti-am pus si cateva screenshot-uri cu ce am spus mai devreme, chestii pe care samsung le baga pe gat si nu poti scapa de ele(doar prin adb), sa inteleg ca tu crezi ca este normal sa se intample asta? Google iti baga pe gat serviciile (sau procesele) necesare pentru ca android sa functioneze, la activarea unu android (gen s9 sau s9) te intreaba ce aplicatii vrei sa pastrezi(poti sa stergi toate chestiile date de google, dar nu poti sa opresti bixby, samsung health, dex…..si mult mai multe). Revenind la android, MIUI si Lineage reprezinta un android ceva mai modificat fata de ce face samsung dar la baza tot un android este si gasesti aceleasi procese google(ti-am aratat in captura de ecran) in toate modificările și versiunile android.

  6. Cred ca nu ne intelegem . Eu iti vorbesc de serviciile care iti sunt bagate pe gat de Google , care la randul lor se transpun in procese .
    Nu vorbesc de procesele necesare ca sistemul de operare sa ruleze .
    Absolut nu ai nevoie de nici un process din Play Services pt sistemul de operare. Ai numarat cate procese are Play Services acum ? Cred ca mai multe de 15.
    Si ruleaza in draci , in MIUI mananca baterie serios.
    Si mai sunt multe astfel de servicii Google in orice telefon, care ruleaza si de care nu te poti debarasa.- Google Now , Google App, calendar , Maps , Search , Find phone , FRP . Toate au servicii si procese pe langa aplicatie in sine , care nici nu stii ce fac , decat ca iti urmaresc orice miscare si consuma baterie, ocupa memorie. Si chiar daca blochezi aplicatiile (pe majoritatea nu le poti bloca) , iti raman servicii care ruleaza in continuare.
    Scuza-ma dar esti absurd cu exemplul cu Samsung . Cumpar Samsung pt toate functiile lor si Bixby si altceva , nu cumpar Samsung ca sa rulez Google Assistant , tastatura Google si Chrome. Si nu vreau sa am in Samsung toate serviciile Google de care nu am nevoie.
    Si nu , nu poti dezinstala aceste servicii Google din nici un telefon cu Android fara sa strici ceva la un moment dat.

  7. Desi sunt fan iOS nu cred ca putem spune ca Android este o mizerie. Mi-ar placea sa existe o versiune platita pentru el in care Google sa nu isi mai impuna toate aplicatiile preinstalate.
    Pentru mine eate frustrant sa iti cumperi un telefon care are preinstalate cel putin 2 aplicatii care fac acelasi lucru.
    Mai mult decat atat mi-ar placea sa vad posibilitayea de a folosi un android de la a la z fara cont Google.
    Personal nu sunt fan Google si cred ca exceptand motorul de cautare si poate gmail este o companie foarte ametita.

  8. Desi sunt fan iOS nu cred ca putem spune ca Android este o mizerie. Mi-ar placea sa existe o versiune platita pentru el in care Google sa nu isi mai impuna toate aplicatiile preinstalate.
    Pentru mine eate frustrant sa iti cumperi un telefon care are preinstalate cel putin 2 aplicatii care fac acelasi lucru.
    Mai mult decat atat mi-ar placea sa vad posibilitayea de a folosi un android de la a la z fara cont Google.
    Personal nu sunt fan Google si cred ca exceptand motorul de cautare si poate gmail este o companie foarte ametita.

  9. Personal as incerca un android fara nici o aplicatie stupida marca google si bazat mai mult pe aplicatii oferite de compania care a produs telefonul (Samsung sta bine la acest capitol), sau poate chiar aplicatii facute de apple daca s-ar putea.
    De exemplu mi se pare interesant sa poti instala safari pe android.

  10. Esti neinformat, iphone urile sunt oricum cu mult mai scumpe, limitate si sunt cam degeaba,doar de fita, la Apple platesti doar firma, asta nu inteleg multi, adica e bullshit, e cum ai da pe 10 lei 1 leu :))) si cam totul costa pe ios, de asta e mai bun?

  11. Trebuia sa faca astia de la Google care vrea fara aplicatii preinstalate sa plateasca, la care le convine sa nu plateasca 🙂

  12. Shhh,oamenii ce se uita la bani..vorbesc ca tine. Asa cum si macos a fost candva pe bani iar acum este gratis..asa este si ios gratis
    Si da,munca trebuie platita si nu piratata asa ca pe ios scoti banul pt munca altora

  13. Munca daca i facuta bine mereu va fi platita 🙂 Androidului nu i trebuie cersetorie, si ma uit la bani fiindca in viata nu ti ti trebuie doar telefoane

  14. Din pacate androidul e plin de aplicatii google preinstalate inutile, dar asta nu il face neaparat un sistem de operare prost. Ruleaza bine, e actualizat regulat (daca ai si Android One si mai bine) si sa nu uitam ca un telefon fara unele servicii google e inutil. Ai nevoie de motor de cautare, folosesti you tube si harti si sigur ai gmail daca nu ai ramas in 2010. Si utilizatori de iphone folosesc aplicatii google.
    Cat despre faza cu safari pe android si produse apple, n-o sa se intample.

  15. Sa vorbim de s8: Serviciile play consuma in jur de 300 mb ram(suita gapps oferita in dispozitivele samsung) si insumeaza in jur de 360-400 de subprocese dar cu consum mic si ele stau in mare parte inactive, bloatware-ul samsung consuma aproape 1,7 – 2 Gb ram! Nu sunt absurd, aproape nimeni nu foloseste bixby, gearVR sau Dex dar ele stau pornite nonstop, prin dezactivarea lor obtii aproape o ora si jumatate in + la baterie, daca mai dezactivezi si serviciile sHealth ajungi la 2 ore, poti dezactiva prin adb toata suita gapps(adica servicii gogle) si nu se strica nimic. Gboard este cea mai buna in momentul de fata pe android. Daca mi-ai spus ca nu poti dezactiva serviciile google mi-am dat seama ca nu te-ai jucat prea mult prin android, nimeni nu este obligata sa bage respectivele servicii, MIUI inainte era un custom rom fara gapps. Eu in telefon nu am google calendar si google now. FRP este cea mai buna chestie, daca iti fura cineva telefonul nu poate intra in el, nu inteleg de ce ai enumerat, Find phone la fel, este esentiala. Dezactiveaza suita gapps, fa o comparatie in RAM si baterie pe zi apoi dezactiveaza bixby, gearVR, DEX, intretinere disp. si eventual folderul securizat (knox), compara in RAM si baterie si apoi mai vorbim, eu am facut acest lucru si m-am jucat cu custom Rom fara servicii google, tu ai facut asta?