Iris Scanner: Problema Rezolvata cu Inteligenta Artificiala

Iris scannerele din telefoane au o problema serioasa rezolvata cu ajutorul inteligentei artificiale si a unor cercetatori suficient de priceputi.

Iris Scanner Problema Rezolvata Inteligenta Artificiala

Iris scannerele sunt folosite in principal de catre compania Samsung pentru telefoanele din seria Galaxy S, insa ele urmeaza sa ajunga inclusiv in Samsung Galaxy Tab S4 in cursul acestei toamne pentru a concura cu noile iPad Pro. Multa lume este de acord cu faptul ca iris scannerele ofera o securitate foarte buna pentru date, ea fiind superioara recunoasterii faciale standard din Android, iar fata de Face ID ar trebui sa fie, teoretic la fel de bune.

Iris scannerele au totusi o problema majora, din pacate, iar asta deoarece ele nu fac diferenta dintre o persoana vie, si o persoana decedata, insa aici intervine inteligenta artificiala pentru a rezolva problema. O echipa de cercetatori au reusit sa “antreneze” un sistem de inteligenta artificiala pentru a putea face diferenta dintre irisul unei persoane vii, si cel al unei persoane decedate, astfel incat refuza accesul la date pentru cele din urma.

Iris Scanner: Problema Rezolvata cu Inteligenta Artificiala

Cercetatorii care au antrenat acest sistem de inteligenta artificiala au folosit o baza de date unde au gasit ochi de persoane decetate, si au utilizat acele imagini pentru a le compara cu ochii unor persoane vii. Analizand irisul ochilor pentru ambele tipuri de persoane, cercetatorii au reusit sa invete sistemul de inteligenta artificiala sa foloseasca un iris scanner pentru a detecta in mod corect o persoana vie si o persoana moarta, pentru a nu oferi acces la date pentru cele din urma.

“Today we get an answer thanks to the work of Mateusz Trokielewicz at Warsaw University of Technology in Poland and a couple of his colleagues. These guys have created a database of iris scans from living people and from dead bodies and then trained a machine-learning algorithm to spot the difference. They say their algorithm can distinguish a living iris from and a dead one with 99 percent accuracy. But their results offer criminals a potential way to beat the detection system.”

Problema este ca sistemul trebuie folosit abia la minim 16 ore de la decesul unei persoane, deoarece pana atunci schimbarile irisului nu sunt la fel de pronuntate precum in cazul unuia al unei persoane vii. Daca va intrebati de ce e importanta cest sistem, ei bine din moment ce politia foloseste degetele persoanelor decedate pentru a debloca telefoanele blocate, utilizarea fetelor pentru iris scannere e facuta la fel de usor, insa lucrurile s-ar putea schimba.

3 COMENTARII