CERT-RO: AVERTIZARE IMPORTANTA pentru Romani

CERT-RO a lansat o avertizare foarte importanta pentru romanii din intreaga tara, agentia guvernamentala descoperind un risc major pentru toate persoanele.

CERT-RO AVERTIZARE Romani

CERT-RO, sau Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, a publicat astazi un avertisment foarte important pentru cetatenii din Romania, atragand atentia cu privire la un nou atac de tip vishing, derulat in Romania. Conform celor de la CERT-RO, acest atac de tip vishing are menirea de a ii pacali pe romani prin intermediul apelurilor telefonice, de aici venind si denumirea, iar mai jos aveti o explicatie completa a atacului.

CERT-RO sustine ca victimele sunt apelate de numere necunoscute in ideea ca ele vor suna inapoi respectivele numere de telefon, moment in care le este pusa in fata o poveste menita sa-i faca sa dezvaluie informatii importante in legatura cu ei. Totul se bazeaza pe informatii publice despre victimele care sunt apelate de catre persoanele de rea-credinta, cei de la CERT-RO afirmand ca atacurile sunt bazate si pe informatii publice preluate din conturile de socializare ale victimelor.

CERT-RO: AVERTIZARE IMPORTANTA pentru Romani

?Tentativă de #scam prin intermediul apelurilor pierdute. Atenție la apelurile primite primite pe telefon, de la numere…

Publicată de CERT-RO pe Luni, 17 septembrie 2018

CERT-RO a descoperitl, cel mai probabil, recent acest atac de tip vishing, insa nu spune daca un numar mare de persoane a fost afectat de el, sau nu, insa avertismentul trebuie avut in vedere de catre toata lumea. Principala problema in atacurile de tip vishing, sau phishing, sta in faptul ca victimele sunt usor de pacalit, si povestile persoanelor de rea-credinta au un element de urgenta, de care toti trebuie sa fim foarte vigilenti, conform celor de la CERT-RO.

CERT-RO nu are cum sa protejeze romanii de problemele de acest gen dincolo de avertizarile de acest gen, si eventual raportarea incidentelor la politie cand oamenii le raporteaza existenta la ei. Totusi, cea mai buna metoda de a va proteja singuri, inclusiv conform celor de la CERT-RO, este vigilenta, si evitarea oferirii de informatii confidentiale in legatura cu voi catre persoane necunoscute, plus investigarea oricaror povesti “urgente” pe care le auziti la telefon.