Telekom SANCTIONATA pentru REDUCEREA Vitezei de Internet

Telekom a fost sanctionata de catre ANCOM pentru ca a redus viteza de internet pentru abonati si clientii de cartele preplatite, iata problema operatorului.

telekom reduce viteza internet

Telekom a fost sanctionata cu avertisment de catre cei de la ANCOM pentru decizia de a reduce viteza de internet pentru streaming video in comparatie cu restul tipului de trafic de internet facut prin reteaua sa. Cei de la Telekom ar fi redus viteza de internet pentru streaming video in cazul ofertenlor care permiteau activarea bonusului pentru Net Nelimitat, insa desigur ca nu se spune si cu cat ar fi fost redusa viteza, pentru a sti si ce impact a avut actiunea.

Telekom a incalcat totusi doua paragrafe ale Regulamentului UE privind accesul la internet deschis, limitarea fiind impusa de catre operator atat pentru clientii care foloseau cartele preplatite, cat si pentru cei cu abonamente. Cei de la ANCOM nu au aplicat o amenda impotriva celor de la Telekom, ci doar un avertisment, semn ca reducerea vitezei de internet pentru streaming a avut, cel mai probabil, un impact redus asupra clientilor afectati de catre ea.

“Prin Decizia 669/2018, ANCOM a sancționat Telekom Romania Mobile Communications pentru încălcarea prevederilor articolului 3, aliniatul (3), paragrafele 1 și 3 din Regulamentul (UE) privind accesul la internetul deschis prin faptul că, în cazul ofertelor care permit activarea Bonusului Net Nelimitat, a discriminat traficul de tip video streaming față de celelalte categorii de trafic, prin diminuarea vitezei acestui tip de trafic în raport cu celelalte. Bonusul poate fi activat atât în cazul cartelelor preplătite, cât și în cazul abonamentelor.”

Telekom SANCTIONATA pentru REDUCEREA Vitezei de Internet

Telekom a declarat ca toti cei care aleg ofertele cu Net Nelimitat beneficiaza de internet gratuit, dar si ca ar fi comunicat foarte clar conditiile ofertei, iar cei care ar fi fost nemultumiti de conditii ar fi putut renunta la servicii. Telekom este deasemenea de parere ca ofertele sale respecta legislatia europeana privind accesul la internet liber, insa limitarea vitezei de internet doar pentru streaming video nu e tocmai ceva corect pentru clienti, mai ales ca multi probabil habar nu au ce se intampla.

“Condițiile de acordare și de utilizare ale Bonusului Net Nelimitat sunt comunicate în mod clar și transparent clienților, în prezentarea ofertelor, precum și în contractul de servicii, aceștia având posibilitatea oricând de a renunța la acest bonus și de a beneficia de trafic de date mobile în limita ofertei pentru care optează. Totodată, Telekom România se exprimă ferm în favoarea Internetului deschis și liber, iar ofertele pe care le lansăm pe piață au în vedere acest principiu, precum și respectarea prevederilor și regulamentelor în vigoare. Avem convingerea că Bonusul Net Nelimitat 4G respectă principiile acestor prevederi (…).”

Telekom a facut aceste limitari intr-o perioada in care se discuta tot mai mult despre crearea asa-ziselor “linii speciale” de trafic de internet pentru streaming video, care ar trebui sa coste mai mult decat traficul normal. In Romania inca nu s-a discutat serios despre vreo lege de acest gen, insa daca ea va fi adoptata vreodata, rezultatul final va fi foarte similar cu ceea ce a facut Telekom cu clientii sai si a fost sanctionata de catre ANCOM.

8 COMENTARII

  1. Cea mai jalnica firma de servicii mobile si fixe din Ro,pe net fix au viteze de 12mbps in orase,sate 6mbps,is mega prafi,nu stiu cat mai rezista in Ro

  2. si cand te-ai trezit ai realizat ca ai visat asa-i? cum kkt sa prinzi RURAL 600mbps poate kbps :)) abia in orasele mari au fibra foarte putina cei de la telekom… e bataie de joc pe cablu cu adsl-ul lor cu tot! insa pe mobil sunt multumit, semnal bun 4g cam oriunde, viteze bune 120-140mbps, nelimitat la doar 5 eur…

  3. Niște mizerabili…
    Avertisment?!!!?‍♂️
    Ar fi trebuit sa le dea amenda vreo 5 milioane de euro… in viitor se gândeau mai bine dacă sa limiteze sau nu…