RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange se REVOLTA Impotriva GUVERNULUI

RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange, UPC au criticat, intr-un comunicat de presa comun, noile taxe anuntate de catre Guvernul Romaniei astazi.

rcs rds taxe

RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange si UPC se revolta impotriva Guvernului Romaniei din cauza noilor taxe impuse de catre executiv pentru companiile de telecomunicatii din tara noastra. V-am spus acum cateva ore ca doar Vodafone luase o pozitie in fata modificarilor anuntate de catre Guvernul Romaniei pentru anul 2019, insa se pare ca inclusiv RCS & RDS, Orange, Telekom, si UPC fac parte din acest mesaj de avertizare lansat pentru conducatorii tarii noastre.

RCS & RDS. Declaratia comuna facuta de catre operatori vine de la Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania, iar mai jos aveti partea principala din comunicatul de presa care a fost trimis astazi presei din Romania. Avand in vedere ca toti cei 5 operatori care critica noile taxe anuntate pentru Romania genereaza venituri de peste 4 miliarde de euro in Romania, era de asteptat ca RCS & RDS, Vodafone, Orange, Telekom si UPC sa aiba o pozitie oficiala vis-a-vis de schimbari.

RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange se REVOLTA Impotriva GUVERNULUI

RCS & RDS. Printre plangerile principale ale operatorilor se numara faptul ca noile taxe n-au fost supuse spre dezbatere publica inainte de a fi impuse, dar si ca sunt prea mari pentru o tara ca Romania, chiar mai mari decat cele din UE. Operatorii spun si ca in cazul in care nu se va reveni asupra deciziei luate de catre Guvernul Romaniei, clientii RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange, UPC vor fi cei care vor suparta cresterea costurilor de functionare aduse de aceste noi taxe.

Modificările propuse introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și
blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european și național. Aceste taxe ar trebui să acopere
doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare,
respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această
formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicațiidin România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puțin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă și fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor și al pieței, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanță de urgență ignoră multitudinea de alte taxe și contribuții pe care industria le datorează bugetului de stat. Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung.

În repetate ocazii, industria a susținut și a pledat pentru nevoia de predictibilitate și
continuitate la nivelul politicii fiscale. Sectorul telecom are nevoie de un context stabil și
predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la prețuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării.

RCS & RDS. Surpriza cea mai mare sta in faptul ca aceasta este prima oara cand toate aceste companii fac o declaratie comuna de acest gen, iar asta spune multe despre cat de mare va fi impactul noilor masuri anuntate de catre guvern. Cat de bune, sau rele, sunt ele, n-as putea sa va spun, insa o asemenea cooperare intre RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange, UPC, n-a mai existat pana acum, iar cu zeci de mii de angajati in Romania, ar putea avea un cuvant greu de spus.