Digi Mobil. PROBLEMELE cele mai MARI pentru 5G

Digi Mobil. Probleme foarte mari sunt anuntate pentru viitoarea retea de telefonie mobila 5G, iata ce-i asteapta pe clientii celor de la RCS & RDS.

digi mobil licente

Digi Mobil. Saptamana trecuta Guvernul Romaniei a anuntat ca vrea sa obtina minim 1 miliard de euro din licitatia pentru frecventele 5G care vor fi oferite operatorilor de telefonie mobila din tara pentru utilizare din 2019. Cifra este cu mult mai mare fata de cea platita de catre operatori pentru frecventele 4G, cu undeva pe la 350 – 400 de milioane de euro, la licitatia initiala, iar dintre toti operatorii, Digi Mobil este cel mai afectat de aceasta schimbare.

Digi Mobil. Desi are in spate un grup RCS & RDS cu resurse importante, operatorul are cele mai mici preturi pentru serviciile de telefonie mobila pe care le ofera, cel mai mic numar de clienti, si va cauta, cel mai probabil, sa plateasca cel mai putin pe licentele 5G. Daca Guvernul Romaniei va dori sa obtina minim 1 miliard de euro pentru licentele 5G, atunci Digi Mobil ar putea avea probleme serioase in a obtine spectrul pe care il doreste, la un pret care sa-i permita sa-si sustina actuala politica de preturi.

Digi Mobil. PROBLEMELE cele mai MARI pentru 5G

Digi Mobil. Simplul fapt ca RCS & RDS trebuie sa treaca de la plata unui impozit pe profit de 0,00005% la unul de 3% pentru cifra de afaceri este o schimbare si asa foarte problematica, insa cu 5G-ul lucrurile vor deveni si mai complicate. Grupul va pierde cateva zeci de milioane de euro anual doar prin impozitul pe cifra de afaceri, suma care putea fi folosita pentru licentele 5G, sau alte investitii, iar pentru a o acoperi, preturile ar putea sa creasca din 2019.

Digi Mobil. Acelasi lucru se va intampla si la Orange, Vodafone, sau Telekom, care mai mult ca sigur nu vor alege sa absoarba zecile de milioane de euro de impozit pe care vor trebui sa le plateasca suplimentar din 2019. Chiar daca aproape toate aceste companii au venturi anuale de 1 miliard de euro in Romania, nu cred ca-si imagineaza vreo persoana ca ele se vor gandi intai la interesul clientilor, si abia mai apoi la profitul pe care-l fac in tara.