Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, OFICIAL, 5G va fi FOARTE SCUMP

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, vor avea de platit preturi foarte mari pentru licentierea frecventelor 5G, iar preturile serviciilor vor fi la fel de mari.

digi mobil 5g romania

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, au parte de o veste foarte proasta din cauza ordonantei de urgenta aprobata noaptea trecuta de catre Guvernul Romaniei, preturile pentru licentele 5G urmand a fi foarte mari. Conform reprezentantilor Guvernului, Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom vor avea de platit minim 1 miliard de euro pentru a licentia frecventele in baza carora vor construi retelele 5G incepand din anul 2019, cu mult mai mult fata de licentele 4G.

Digi Mobil. Daca in cazul licentelor 4G s-au platit undeva pe la 600 de milioane de euro de catre toti cei patru operatori, ei bine, iata ca pentru 5G, costul va creste la minim 1 miliard de euro, o suma cu peste 50% mai mare. Initia s-a spus ca Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom vor trebui sa plateasca minim 2% din incasarile anului anterior pentru a licentia frecventele 5G, insa iata ca in realitate sumele vor trebui sa fie mult mai mari de atat.

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, OFICIAL, 5G va fi FOARTE SCUMP

Digi Mobil. Decizia nu vine singura, deoarece operatorii vor trebui sa mai plateasca si alte taxe, care le vor creste si mai mult costurile de funcitonare in Romania, insa strict pe 5G, ne putem astepta la preturi foarte mari pentru servicii. Daca operatorii vor trebui sa plateasca peste 1 miliard de euro pentru licente, atunci imi imaginez ca primele servicii oferite de catre Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom, vor fi foarte scumpe, si inaccesibile pentru multi dintre clienti.

Totodată în domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G. S-a ţinut cont de experienţa altor state din UE şi aici ne referim concret la Italia, unde aceste frecvenţe s-au vândut cu circa 6,5 miliarde de euro – un stat de aproximativ 3 ori mai mare decat România.

Digi Mobil. Dintre toti operatorii, doar cel detinut de catre RCS & RDS va plati cel mai putin pe licente, indiferent daca facem calculul in baza cifrei de afaceri, sau a numarului d clienti, dar restul vor suporta “greul”. Din pacate, preturile mari pentru licentele 5G vor fi platite tot de catre clienti, nu de catre operatori, iar asta pentru ca nu doar Digi Mobil, ci si Orange, Vodafone, Telekom vor incerca sa-si acopere investitiile cu preturi mai mari pentru aceste servicii.