Digi Mobil. Telekom, Orange, Vodafone, 5G LANSAT mai Devreme

Digi Mobil. Telekom, Orange, Vodafone vor lansa retele 5G in Romania pentru clienti, si le-ai putea folosi mult mai devreme decat iti imaginai vreodata.

Digi Mobil retea

Digi Mobil. Telekom, Orange, Vodafone, au avut stabilite zilele trecute conditiile in care vor putea licentia benzile de frecvente pentru retelele 5G pe care intentioneaza sa le lanseze in Romania fiecare operator de telecomunicatii. V-am spus ieri deja ca benzi de frecvente cuprinse intre 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz vor fi disponibile pentru licentiere de la ANCOM, iar Digi Mobil, si ceilalti operatori, vor trebui sa plateasca 1 miliard de euro pentru a le putea folosi.

Digi Mobil. ANCOM a stabilit ca licitatia va avea loc pana in 31 octombrie 2019, benzile de frecvente urmand a fi predate catre operatori in 15 decembrie, si vor putea fi utilizate abia incepand cu data de 1 ianuarie 2020. Teoretic, primele retele 5G ar trebui sa fie lansate abia in 2020 de catre Digi Mobil, si restul companiilor, insa in momentul de fata toti au licente active pentru banda de frecventa de 2600 MHz, pe care sigur isi testeaza echipamentele pe care le vor folosi.

Digi Mobil. Telekom, Orange, Vodafone, ar putea lansa retelele 5G mai devreme

Digi Mobil. Teoretic, operatorii ar putea lansa retelele 5G si mai devreme daca li se va permite intr-adevar sa foloseasca aceste frecvente in Romania, insa nimic nu va fi disponibil pana in a doua jumatate a anului 2019. Cei de la Orange anuntasera ca vor lansa in Romania prima retea 5G in 2019, si e posibil sa fie pe banda de 2600 MHz chiar inainte de finalizarea licitatiilor, insa pentru Digi Mobil, sau alti operatori, deocamdata nu avem vreo informatie oficiala.

Digi Mobil. Primul operator care va lansa reteaua 5G in Romania va avea parte de un avantaj major in ceea ce priveste atentia, iar asta pentru ca toata lumea se va concentra asupra sa, si va dori sa afle cat de bine functioneaza reteaua. Ceilalti care vor urma, nu vor avea parte de la fel de multa atentie la nivel national, asa ca daca Digi Mobil, si competitorii Orange, nu se vor misca repede, vor pierde “valul” de atentie asociat cu aceasta tehnologie.

Digi Mobil. Acestea fiind spuse, putem spera ca cel putin o retea 5G sa fie lansata in Romania in 2019, insa ramane de vazut care sunt planurile operatorilor, si ce vor decide sa faca.