Telekom, ANUNT SOC, NU Vrea 5G din Cauza Guvernului

Telekom, a facut astazi un anunt extrem de surprinzator, spunand ca ar putea renunta sa participe la licitatia pentru 5G, iata care este motivul deciziei.

Telekom 5g guvern romania

Telekom, al treilea cel mai mare operator telecom din Romania, in functie de venituri, a facut astazi un anunt care a alsat foarte multa lume cu gura cascata, pentru ca e primul de acest gen venit de la un operator important. Daca RCS & RDS a crescut preturile serviciilor dupa adoptarea OUG 11/2018, cei de la Telekom au anuntat ca iau in calcul sa nu participe la licitatia pentru frecventele care vor fi folosite pentru lansarea retelelor 5G in Romania.

Telekom, are acest anunt facut chiar de catre CEO-ul sau, Miroslav Majoros, care a spus ca el conduce o companie care vrea “sa faca afaceri, nu caritate”, iar conditiile impuse de catre OUG 114/2018 ar putea convinge compania sa nu lanseze 5G. Marea problema pe care Telekom o reclama are legatura cu faptul ca prin OUG 114/2018, Guvernul Romaniei a impus ca licitatia pentru frecventele 5G sa aduga la bugetul de stat suma de 1 miliard de euro, foarte mare in comparatie si cu alte tari.

Telekom anunta ca ar putea sa nu participe la licitatia pentru 5G

Telekom, a anuntat deasemenea ca taxa pe cifra de afaceri impusa de catre OUG 114/2018 o face necompetitiva in fata companiilor care nu activeaza in domeniul telecom, ceea ce este o problema serioasa pentru activitatea sa. Deci sunt aduse in discutie doua probleme ale OUG 114/2018, adica atat taxa pe cifra de afaceri, pe care nu doar Telekom trebuie sa o plateasca, ci si suma foarte mare impusa pentru licitatia frecventelor pentru retelele 5G.

Noi facem business, nu caritate. Condițiile care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018 nu sunt acceptabile și analizăm serios varianta neparticipării la procedura de atribuire, care va fi organizată de autoritatea de reglementare din domeniu în a doua parte a acestui an. Spre exemplu, dacă Telekom România ar cumpăra un hotel, veniturile generate de această investiție vor fi taxate cu 3%. Un alt exemplu sunt proiectele IT&C, unde operatorii telecom sunt dezavantajați în raport cu integratorii IT&C.

Telekom, este deocamdata primul mare operator care are o reactie de acest gen, cei de la RCS & RDS nefiind chiar atat de radicali pana in prezent, dar ei au crescut preturile, asa ca ar trebui sa aiba acoperita cresterea preturilor pentru licitatie. Telekom a avut curajul de a spune ceea ce crede cu privire la aceasta problema a OUG 114/2018, asa ca ramane de vazut ce vor face Orange, si Vodafone, care deocamdata sunt in stare de asteptare.