iPhone, Samsung, Huawei au “hranit” piata Telefoanelor Premium

Piata telefoanelor premium a avut in 2018 o evolutie extrem de buna multumita iPhone, dar si telefoanelor vandute de catre companiile Samsung si Huawei.

iphone samsung huawei smartphone premium

iPhone, si telefoanele scumpe de la Samsung, sau Huawei, au tinut la un nivel ridicat veniturile din piata smartphone, chiar daca vanzarile au scazut in cursul anului 2018. Desi s-au vandut mai putine smatphone-uri in 2018, 1.44 miliarde, veniturile din vanzarea lor au crescut cu 5%, la 522 de miliarde de dolari, ceea ce este surprinzator, avand in vedere contextul.

Explicatia e foarte simpla, vanzarile au scazut pentru ca telefoanele au devenit grosolan de scumpe, dar producatorii fac oricum mai multi bani din vanzarea unui numar mai mic de telefoane. Riscul a fost calculat foarte bine, pentru ca desi vanzarile scad, incasarile cresc, pentru ca oamenii platesc mult mai mult decat o faceau inainte, pentru ca nu prea au de ales.

Telefoanele scumpe au tinut incasarile la un nivel ridicat in 2018

12% dintre smartphone-urile vandute in 2018 au costat mai mult de 800 de dolari, deci undeva pe la 160 de milioane de unitati, inmultiti cu 900 de dolari, ca medie sa zicem, si vedeti ce va iese. Analistii spun ca oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru telefoane premium, pe care cu siguranta le vor tine mai mult decat o faceau cu telefoanele mai ieftine.

Although global smartphone demand declined three percent in 2018 to 1.44 billion, sales remain strong and reached $522 billion. Around twelve percent (up from nine percent in 2017) of smartphones sold were priced at more than $800 in 2018. The mid-segment of $150-400 continues to be an important competitive battleground accounting for 46 percent of smartphones sold globally in 2018 (up two percent from 44 percent in 2017). Although a somewhat tough comparison with a strong Q4 2017, from October to December 2018, the dearth of appealing innovation continued prolonging replacement cycles and putting average selling price (ASP) under pressure. As a result, ASP declined two percent to an average of $384.

Interesant este in decembrie pretul mediu de vanzare al smartphone-urilor a scazut la 384 de dolari, deci oamenii nu s-au inghesuit sa cumpere telefoanele scumpe de Craciun. Pentru 2019 e de asteptat ca vanzarile de smartphone-uri sa scada in continuare, insa cel mai interesant de vazut va fi daca incasarile vor continua sa creasca asa cum s-a intamplat in 2018.