Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, BOICOTUL cu IMPACT URIAS

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, se pregatesc de un boicot foarte important care va avea un impact urias asupra Romaniei in viitorul apropiat.

Digi Mobil boicot

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, se pregatesc de un boicot care va avea consecinte serioase asupra clientilor din Romania, dar si asupra intregii tari, si nu vorbim despre ceva ce nu a fost cunoscut pana in prezent. Mai exact, se stie de cateva luni bune ca Digi Mobil, impreauna cu mediul de telecomunicatii, refuza cu vehementa sa participe la licitatia pentru retelele 5G din cauza faptului ca preturile impuse de catre guvern prin OUG 114/2018 sunt prea mari.

Digi Mobil. Guvernul Romaniei a impus prin OUG 114/2018 ca licitatia 5G din tara noastra sa genereze minim 1 miliard de euro pentru licentele frecventelor ce vor fi folosite la viitoarele retele din tara noastra. ANCOM si mediul telecom cer de foarte mult timp o schimbare in baza careia sa fie reduse substantial preturile pentru frecventele viitoarelor retele 5G, iar daca nu se va face asta, atunci Digi Mobil, si restul mediului telecom, ar urma sa boicoteze licitatia 5G.

Digi Mobil. Orange, Vodafone, Telekom, BOICOTUL cu IMPACT URIAS

Digi Mobil. ANCOM are nevoie ca pana la finalul acestei luni sa fie anulate toate modificarile impuse de OUG 114/2018 pentru ca planul privind licitatia frecventelor 5G sa se desfasoare in conformitate cu discutiile purtate cu operatorii. In cazul in care nu se va intampla asta, cei de la ANCOM spun ca ar urma sa existe un “refuz aproape cert” al Digi Mobil, si restului operatorilor, de a participa la licitatia pentru frecventele pe care le vor folosi la viitoarele retele 5G.

Conform calendarului agreat cu operatorii de telecomunicații, ANCOM trebuie să prezinte în perioada următoare, spre consultare publică, caietul de sarcini al licitației pentru frecvențele destinate introducerii tehnologiei 5G. Autoritatea, care nu a avizat OUG 114/2018, a solicitat în repetate rânduri modificarea acestui act normativ. Credem că, pentru derularea în bune condiții a licitației 5G, Guvernul ar trebui să abroge toate prevederile legate de sectorul telecom din OUG 114/2018 și revenirea expresă la prevederile OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice. Dacă OUG 114/2018 rămâne neschimbată, prețurile pentru viitoarele licențe 5G vor fi de ordinul miliardelor de euro, situație care va conduce la un refuz aproape cert al operatorilor de a participa la procedura de atribuire. Orice întârziere va modifica calendarul agreat cu industria.

Digi Mobil. Cei de la Telekom au anuntat primii ca vor boicota aceasta licitatie daca guvernul nu va renunta la acea suma minima de 1 miliard de euro pentru frecvente, iar deocamdata acest lucru nu s-a intamplat. Avand in vedere schimbarile care au loc in guvern si PSD, e posibil ca Digi Mobil, plus restul operatorilor, sa aiba totusi parte de ceea ce isi doresc, insa in momentul de fata nimic nu este 100% sigur.

Digi Mobil. E greu de spus cam cat ar putea dura pana cand OUG 114/2018 va avea modificarile pentru sectorul telecom anulate, sau macar modificate substantial, dar va fi nevoie de ceva timp pana cand se va intamplaa sta.