Klaus Iohannis Semneaza un PACT care pregateste INTERZICEREA Huawei 5G in Romania

Klaus Iohannis a semnat in SUA un pact cu Donald Trump care pregateste interzicerea echipamentelor 5G ale Huawei in Romania, CSAT urmand a fi implicat in proces.

Klaus Iohannis Semneaza un PACT care pregateste INTERZICEREA Huawei 5G in Romania

Klaus Iohannis a semnat ieri la Casa Alba din SUA un pact cu presedintele Donald Trump care in final ar urma sa aduca o interzicere a echipamentelor 5G pe care Huawei le va vinde in Romania. Oficial, pactul semnat de catre Klaus Iohannis si Donald Trump are drept scop “asigurarea prosperității dar și a securității naționale”, insa in realitate pregateste interzicerea echipamentelor 5G ale Huawei pentru folosire in Romania in viitor.

Klaus Iohannis a anuntat inainte de a pleca in SUA ca va cere in cadrul CSAT o investigare a riscurilor pentru siguranta nationala pe care folosirea echipamentelor Huawei o aduce in Romania. Acesta a fost primul indiciu cu privire la faptul ca Huawei urmeaza sa aiba probleme si in Romania, iar pactul semnat de catre Klaus Iohannis si Donald Trump are fix aceasta menire, chiar daca in mod oficial nu este spus acest lucru de catre presedinti.

Klaus Iohannis Semneaza un PACT care pregateste INTERZICEREA Huawei in Romania

Dupa cum arata situatia, intelegerea dintre Klaus Iohannis si Donald Trump extinde razboiul presedintelui american impotriva Huawei si in Romania, iar intelegerea este sigur conditionata de indeplinirea altor actiuni de catre SUA. Desigur ca e putin probabil sa aflam vreodata ce primeste Romania la schimb pentru pactul prin care Klaus Iohannis pregateste interzicerea echipamentelor 5G ale Huawei in Romania, dar teoretic ar trebui sa fie ceva important.

„A fost semnat un memorandum de înțelegere privind tehnlogia 5G, având în vedere siguranța rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității dar și a securității naționale. România și SUA caută să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”. 

Interzicerea echipamentelor 5G ale Huawei in Romania va afecta imaginea brand-ului chinezesc inclusiv in tara noastra, daca nu a facut-o pana in prezent intr-o masura chiar atat de mare. Daca Klaus Iohannis va reusi prin CSAT sa obtina interzicerea echipamentelor 5G ale Huawei in tara, atunci vorbim despre un mesaj foarte puternic transmis de catre autoritati, care va rezona cu romanii, si e posibil ca vanzarile chinezilor sa scada simtitor.

Pactul semnat de catre Klaus Iohannis nu va putea fi pus in aplicare prea curand, CSAT intalnindu-se destul de rar, iar ancheta privind riscurile echipamentelor Huawei va dura, deci e probaibl sa avem o decizie prin iarna.