Klaus Iohannis: Implica CSAT Pentru a ANCHETA Huawei in Romania

Klaus Iohannis vrea clarificari despre riscurile pe care Huawei le aduce in Romania, iata ce vrea sa ceara in cadrul CSAT cu privire la compania chinezeasca.

Klaus Iohannis Discutii despre RISCURILE aduse de Huawei in Romania

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a anuntat astazi ca vrea ca CSAT, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, al carui presedinte este deasemenea, sa discute despre riscurile pe care Huawei le aduce in Romania pentru retelele 5G. Stim deja ca Huawei colaboreaza atat cu RCS & RDS, cat si cu Vodafone, pentru crearea retelelor 5G din tara noastra, iar Orange si Telekom ar putea folosi in aceeasi masura echipamente ale chinezilor pentru retelele lor.

Klaus Iohannis vrea totusi clarificari privind riscurile de securitate pe care le-ar lutea avea echipamentele de telecomunicatii ale Huawei, iar discutia despre 5G vine chiar inaintea intalnirii sale cu presedintele Donald Trump. Pe 20 august Klaus Iohannis va fi primit la Casa Alba de catre Donald Trump, inamicul numarul unul al celor de la Huawei, iar cererea de a discuta riscurile aduse de companie in tara vin cel mai probabil in legatura cu intalnirea din SUA.

Klaus Iohannis: Implica CSAT Pentru a ANCHETA Huawei in Romania

Klaus Iohannis spune ca actualii operatori de telefonie mobila, dar probabil si oameni din institutiile care protejeaza tara, nu sunt suficient de ingrijorati cu privire la riscurile de securitate aduse de catre echipamentele Huawei. Klaus Iohannis vrea ca in cadrul CSAT sa fie prezentate rapoarte de la experti cu privire la posibilele riscuri pentru siguranta nationala pe care le-ar aduce echipamentele Huawei, acestea fiind greu de inlocuit dupa activare.

„La noi unii nu sunt încă suficient de îngrijorați. Nu realizează ce se întâmplă aici, va trebui să discutăm și în CSAT un pic, să vină specialiștii să spună mai multe, pentru că, o astfel de infrastructură va fi greu de înlocuit apoi, dacă va fi nevoie.”

Klaus Iohannis abordeaza acest subiect in Romania la mai bine de un an de zile distanta de momentul in care Huawei a avut produsele interzise in SUA, si de cand americanii au pornit “cruciada” impotriva chinezilor. Sunt destul de sigur ca decizia lui Klaus Iohannis de a cere clarificari privind problemele Huawei nu are legatura cu vreo grija reala privind retelele 5G, ci cu imbunatatirea relatiilor pe care le are cu SUA si Donald Trump.

Klaus Iohannis va cere in CSAT o analiza privind riscurile echipamentelor Huawei, dar cum ele deja sunt folosite e greu de spus in ce masura vor putea fi interzise mai apoi in retelele 5G din Romania.