Vodafone: Marele SECRET al Noii Retele 5G care te va DEZAMAGI

Vodafone are un secret in ceea ce priveste reteaua 5G din Romania, si toti clientii interesati sa o foloseasca trebuie sa stie ce urmeaza sa primeasca.

Vodafone secret 5G

Vodafone se lauda ca este primul operator de telefonie mobila din Romania care a lansat o retea 5G in tara noastra, iar acest lucru este perfect adevarat, ei facand si o demonstratie a performantelor sale in evenimentul de lansare. Atunci cei de la Vodafone au demonstrat ca reteaua lor poate oferi viteze de transfer de date de pana la 1 Gbps pe telefoanele compatibile, ceea ce este in linie cu rezultatele pe care le-am vazut in testele facute in alte tari.

Vodafone are totusi specificatii diferite pentru viteza pe care o pot obtine clientii care aleg sa-si cumpere unul dintre abonamentele speciale ce permit conectarea la reteaua 5G si navigarea pe internet. Cei de la Vodafone sustin ca viteza maxima pe care o pot obtine clientii in cadrul retelei 5G este de 500 Mbps pentru download si 50 Mbps pentru upload, adica jumatate din ceea ce au demonstrat in momentul lansarii retelei in tara noastra.

Vodafone: Marele SECRET al Noii Retele 5G care te va DEZAMAGI

Vodafone are in momentul de fata o acoperire mai proasta decat cei de la Digi Mobil in ceea ce priveste reteaua 5G, insa viteza obtinuta pe un telefon testat in reteaua celor de la RCS & RDS a fost cu 300 Mbps mai mica. Desi Vodafone spune care este viteza pe care o pot astepta clientii care-i folosesc reteaua 5G, Digi Mobil nu specifica pe undeva asta, insa mi-e greu sa cred ca va fi ceva apropiat de viteza pe care am vazut-o in testul facut de catre ei.

“Abonamentele oferă internet pe mobil național nelimitat ce permite acces la tehnologia 5G. Viteza maximă estimată si promovată pentru tehnologia 5G este de până la 500Mbps download și 50 Mbps upload. Vitezele depind de parametrii tehnici ai rețelei și de specificațiile dispozitivului folosit și nu pot fi garantate.”

Vodafone spune, practic, faptul ca viteza pe care o vor avea clientii in reteaua 5G este injumatatita in comparatie cu ceea pe care au demonstrat-o la lansare, dar chiar si asa, ea e dubla fata de viteza esimata pentru 4G. Vodafone, la fel ca si Digi Mobil, a lansat reteaua 5G folosind frecventele pe care le-a licentiat pentru 4G, iar de aici vine o parte a problemei, deoarece noul spectru pentru 5G va oferi si o latime de banda mai buna.

Vodafone are viteze foarte bune de internet 4G, luptandu-se de la egal la egal cu Orange, insa pe partea 5G deocamdata clientii nu beneficiaza de vitezele pe care le-au vazut pe la alti operatori din strainatate.