iOS 13: ATENTEI! Aplicatii cu MALWARE Descoperite in App Store

iOS 13 are utilizatorii alertati de existenta unui malware in aplicatii publicate in cadrul App Store, iata ce trebuie sa stii daca ai iPhone, iPad.

iOS 13 aplicatii malware app store

iOS 13 este un sistem de operare prezentat de catre compania Apple ca fiind unul sigur pentru utilizatorii din intreaga lume, insa din pacate lucrurile nu stau chiar atat de bine precum vrea compania sa credem. O companie americana specializata in securitate informatica a descoperit nu mai putin de 17 aplicatii din App Store care pot fi instalate in iOS 13 si care sunt infectate cu un tip de malware numit clickware.

Conform descoperirilor acestei companii, aplicatiile ce pot fi instalate in iOS 13 falsifica interactiunile utilizatorilor cu interfata lor, si genereaza click-uri false pe reclame redate in pagini deschise in fundal. Practic, aplicatiile respective deschid in iOS 13 pagini web fara ca utilizatorul sa le vada, iar in timp ce acesta interactioneaza cu aplicatia, ea face si click-uri frauduloase in paginile web deschise in secret, generand bani pentru hackerii care au creat-o.

iOS 13: ATENTEI! Aplicatii cu MALWARE Descoperite in App Store

iOS 13 poate fi afectat de aceste 17 aplicatii din App Store : RTO Vehicle Information, EMI Calculator & Loan Planner, File Manager – Documents, Smart GPS Speedometer, CrickOne – Live Cricket Scores, Daily Fitness – Yoga Poses, FM Radio – Internet Radio, My Train Info – IRCTC & PNR, Around Me Place Finder, Easy Contacts Backup Manager, Ramadan Times 2019, Restaurant Finder – Find Food, BMI Calculator – BMR Calc. Dual Accounts, Video Editor – Mute Video, Islamic World – Qibla, Smart Video Compressor.

“Aplicațiile comunică cu un server cunoscut de comandă și control (C&C) pentru a simula interacțiunile utilizatorilor pentru a colecta în mod fraudulos veniturile publicitare. Modulul de troian clicker descoperit în acest grup de aplicații este conceput pentru a desfășura activități legate de frauda publicitară în fundal, cum ar fi deschiderea continuă a paginilor web sau clic pe link-uri fără nicio interacțiune cu utilizatorul.”

E greu de inteles cum au putut trece aceste aplicatii de “rigurosul” proces de verificare pe care compania Apple il face pentru aplicatiile publicate in App Store, descoperirea aceasta facand-o complet de ras, din pacate. In Android exista extrem de multe aplicatii de acest gen, insa in cazul iOS vorbim despre prima descoperire a unor aplicatii care au un asemenea tip de malware, iar cei de la Apple ar trebui sa ofere si clarificari, dar nu o vor face.

Acestea fiind spuse, feriti-va de aceste aplicatii care pot fi instalate in iOS 13, sau alte versiuni mai vechi, deoarece desi nu va fura datele, va reduc autonomia bateriei, si va consuma inutil trafic de internet.