Scanarea Faciala OBLIGATORIE la Abonamentele de Telefonie in Aceasta Tara

Aceasta este prima tara din lume care isi obliga cetatenii sa aiba fetele scanate in momentul in care cumpara un abonament de telefonie mobila.

Scanarea Faciala OBLIGATORIE la Abonamentele de Telefonie in Aceasta Tara

Prima tara care obliga oamenii sa aiba fata scanata si stocata in serverele guvernului in momentul in care activeaza un abonament de telefonie mobila are o veche istorie in ceea ce priveste serviciile bazate pe recunoastere faciala. China este prima tara din lume in care guvernul a inceput sa oblige cetatenii sa isi lase fata scanata in momentul in care activeaza un nou abonament de telefonie, astfel incat sa poata fi identificati mult mai usor.

China a impus aceasta noua prevedere legala din data de 1 decembrie, si spune ca scopul sau este de a reduce frauda facuta folosind telefonia mobila, dar totul vine ca o premiera mondiala la care foarte putina lume se astepta. Masura a fost anuntata din septembrie, iar toti cei care au deja abonamente de telefonie mobila nu vor trece prin proces, probabil pana cand va fi necesara o prelungire a acestora, si semnarea unui nou contract.

Scanarea Faciala OBLIGATORIE la Abonamentele de Telefonie in Aceasta Tara

China isi supravegheaza de foarte multa vreme cetatenii prin sisteme de recunoastere faciala pentru camerele video montate in orasele din toata tara, insa servicii bazate pe aceasta tehnologie exista de foarte multa vreme acolo. Guvernul duce acum monitorizarea la un cu totul alt nivel, iar asta pentru ca oamenii au o imagine a fetei atasata de un abonament de telefonie atat la autoritati, cat si in serverele operatorilor telecom.

“Duminică, China a pus în aplicare noile reglementări care impun operatorilor de telecomunicații chinezi să scaneze fețele utilizatorilor care înregistrează noi servicii de telefonie mobilă. Operatorii de telecomunicații din China trebuie să folosească acum tehnologia de recunoaștere facială și alte mijloace pentru a verifica identitatea persoanelor care deschid noi conturi de telefonie mobilă.”

Recunoasterea faciala este folosita in China mai peste tot, de la hoteluri si pana la aeroporturi, sau mijloacele de transport in comun, astfel ca lumea e obisnuita de ceva vreme cu scanarea fetei pentru a avea acces la un anumit serviciu. Restul lumii, in special cea occidentala, nu este chiar atat de obisnuita cu asemenea sisteme invazive de monitorizare a cetatenilor, deci multi vor vedea masurile ca unile “tipice” pentru comunisti.

China are cea mai mare populatie de pe glob, si foloseste sisteme foarte sofisticate de supraveghere pentru a-si tine cetatenii sub control, astfel ca e de asteptat sa vedem si alte metode prin care acestia sunt urmariti de la distanta de catre guvern.