RCS & RDS, Orange, Telekom, Vodafone, ANUNT ce SCHIMBA TOTUL pentru Romani

RCS & RDS, Orange, Telekom, Vodafone au parte de un anunt foarte important care va schimba piata telecom din Romania pentru toti clientii, iata ce se va intampla.

RCS & RDS

RCS & RDS, Orange, Telekom, Vodafone sunt vizate de un anunt extrem de important venit de la ANCOM, autoritatatile dorind sa le ofere clientilor din Romania o schimbare menita sa imbunatateasca radical serviciile din tara. Mai exact, ANCOM ar dori ca RCS & RDS, si ceilalti operatori, sa foloseasca in comun anumite parti ale frecventelor radio cumparate la licitatie in Romania, dar asta numai daca spectrul nu este deja folosit de compania care-l detine.

RCS & RDS, inclusiv ceilalti operatori, au spectru radio cumparat in benzile de frecvente de 3400 – 3800 MHz, insa nu toti folosesc spectrul respectiv, iar cei de la ANCOM vor sa il faca iar disponibil pentru alti operatori. Ideea celor de la ANCOM este ca, in anumite conditii, RCS & RDS, sau oricare alt operator, sa poata folosi spectrul din respectivele benzi de frecvente daca nu e folosit de vreun alt operator, si daca ar aduce vreun beneficiu pentru clientii romani.

RCS & RDS, Orange, Telekom, Vodafone, ANUNT ce SCHIMBA TOTUL pentru Romani

RCS & RDS, sau orice alta companie telecom, isi poate extinde acoperirea pe care o ofera pentru clienti daca ar avea acces la anumite benzi de frecvente, iar cereri au fost deja depuse la ANCOM de catre operatori in acest sens. Exista o serie de conditii stricte, expuse in acest document, pe care orice operator interesat trebuie sa le indeplineasca pentru a puea beneficia de aceasta schimbare, si sunt sigura ca RCS & RDS, sau alte companii, vor dori sa profite.

“Față de propunerile ce privesc utilizarea în comun a spectrului de frecvențe radio, ANCOM susține una dintre noile abordări în materia gestionării frecvențelor radio, creând astfel premisele ca unii titulari de drepturi individuale de utilizare din aceeași bandă să aibă acces în comun la spectrul radio alocat prin licențele deținute fără a li se pune la dispoziție resurse suplimentare de spectru de frecvențe radio. Efectul dorit și urmărit este acela de augmentare a eficienței utilizării spectrului de frecvențe radio, în vederea furnizării unor servicii de comunicații electronice de calitate superioară în beneficiul utilizatorilor finali. Măsura are în vedere un efect favorabil și pentru titularii de licențe, prin reducerea costurilor de instalare și de exploatare ale rețelelor publice de comunicații electronice pe suport radio, asigurându-se astfel creșterea competitivității acestora.”

RCS & RDS are nevoie de mai mult spectru pentru a-si extinde infrastructura, inclusiv pe partea 2G, nu doar pe partea 3G si 4G, astfel ca mai mult ca sigur va fi unul dintre operatorii care va profita de schimbare. E destul de posibil ca inclusiv Orange, Vodafone, sau Telekom sa faca acelasi lucru, dar totul depinde foarte mult de modul in care ANCOM va aproba totul in versiunea finala, dar si daca RCS & RDS, sau restul, vor fi de acord cu versiunea aceea.

RCS & RDS, impreuna cu restul mediului telecom, au nevoie de o schimbare mare pentru modul in care folosesc benzile de frecventa din Romania, astfel ca aceasta idee a celor de la ANCOM ar putea aduce beneficii mari pentru clienti.