CHEOPS este noul VANATOR de Planete Lansat de Uniunea Europeana

CHEOPS este noul vanator de planete care a fost lansat de catre Uniunea Europeana, prin ESA, pentru a descoperit mai mult din universul care ne inconjoara.

CHEOPS exoplanete

CHEOPS este noul vanator de planete lansat de catre agentia spatiala a Europei, ESA, aceasta fiind finantata de catre tarile din Uniunea Europeana cu un buget destul de generos in fiecare an. Acest buget aduce pentru lumea intreaga un nou telescop spatial care are menirea de a cauta planete distante din universul in care traim, el avand denumirea CHEOPS si fiind in momentul de fata in orbita deasupra Pamantului, in plin proces de functiune.

CHEOPS ajunge in orbita Pamantului pentru a cauta impreuna cu TESS, un telescop spatial similar lansat de catre NASA, exoplanete, adica planete care se afla in afara sistemului nostru solar. Atat ESA, cat si NASA, vor sa descopere cat mai multe dintre secretele universului, iar telescoapele spatiale precum CHEOPS sunt doar unul dintre pasii care trebuiau facuti pentru a detecta mai multe corpuri cerest care se afla departe de planeta noastra.

CHEOPS este noul VANATOR de Planete Lansat de Uniunea Europeana

CHEOPS urmeaza sa duca “la un cu totul al nivel” procesul de cautare al exoplanetelor prin univers, sau cel putin asta promite ESA, insa totul dupa ce deja au fost descoperite cateva mii de astfel de planete de catre TESS. Partea interesanta este ca CHEOPS va putea face si ceva diferit, adica va putea sa investigheze inclusiv caracteristicile fizice si chimice ale exoplanetelor, iar asta va dezvalui si mai multe informatii esentiale cu privire la ele.

“Cheops vor duce știința exoplanetelor la un nivel cu totul nou. După descoperirea a mii de planete, căutarea poate acum să se îndrepte spre caracterizare, investigarea proprietăților fizice și chimice ale multor exoplanete și pentru a cunoaște cu adevărat din ce sunt făcute și cum s-au format.”

CHEOPS va permite inclusiv determinarea dimensiunilor planetelor, iar asta prin analizarea cantitatii de lumina pe care acestea le blocheaza in raport cu stelele in fata carora sunt pozitionate. Practic, CHEOPS este gandit pentru a fi chiar mai bun si mai puternic decat TESS, ceea ce ar trebui sa ajute ESA sa descopere mai multe dintre secretele universului, in raport cu ceea ce a facut NASA, dar desigur ca procesul va fi unul destul de complicat.

CHEOPS va fost lansat, este in functiune, si nu ramane decat sa vedem ce anume va mai fi dezvaluit in legatura cu acest telescop nou care are menirea de a aduce mai aproape universul.