ONU: Anunt SOC despre Telefonului Sefului Amazon SPART prin WhatsApp

ONU jeff bezos

ONU s-a implicat in scandalul momentului, cel in care printul mostenitor al tronului Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, este acuzat ca printr-un cont propriu de pe WhatsApp a trimis un mesaj malitios prin care a fost spart telefonul sefului Amazon, Jeff Bezos.

ONU a citat informatii dintr-o analiza criminalistica facuta pe telefonul lui Jeff Bezos, care aparent este un iPhone, iar din el au fost extrase zeci de GB de date in decursul catorva luni, pana s-a descoperit ca exista o problema.

ONU sustine, conform raportului de expertiza criminalistica, faptul ca telefonul iPhone al sefului Amazon transfera zilnic in jur de 430 KB de date in exterior, insa dupa ce a fost spart, cantitatea a crescut la 126 MB in primele zile, si a ramas pe la 101 MB zilnic timp de cateva luni.

ONU, in baza investigatiei facute, sustine ca software-ul folosit pentru a sparge iPhone-ul sefului Amazon, Jeff Bezos, ar fi fost procurat de catre Saud al Qahtani, un apropiat al lui Mohammed bin Salman, si folosit de pe contul WhatsApp al celui din urma.

“Cantitatea de date transmise de pe telefonul lui Bezos s-a schimbat dramatic după primirea fișierului video WhatsApp și nu a revenit niciodată la linia de bază. În urma executării descărcătorului criptat trimis din contul MBS, scăparea de pe dispozitiv a sărit imediat cu aproximativ 29.000 la sută. Artefactele criminalistice arată că în cele șase (6) luni anterioare primirii videoclipului WhatsApp, telefonul lui Bezos avea în medie 430KB de ieșire pe zi, destul de tipic pentru un iPhone. În câteva ore de la videoclipul WhatsApp, transferul de date a sărit la 126 MB. Telefonul a menținut o medie neobișnuit de ridicată de 101 MB de date de transmisiuni de date pe zi, timp de luni de zile, inclusiv multe vârfuri masive și extrem de atipice de transmitere de date.”

ONU afirma ca aceeasi persoana este presedintele Federatiei Saudite pentru Securitate Cibernetica, specializata pe achizitia de software care sa penetreze diverse sisteme informatice, deci e de inteles de ce a putut cumpara usor acel exploit.

ONU afirma si ca impotriva lui Jeff Bezos ar fi pornit si o oarecare forma de santaj dupa analizarea datelor din telefonul sau, iar atunci a fost investigat iPhone-ul si s-a descoperit ca ar fi fost compromis, dar deja era prea tarziu.

ONU vrea sa atraga atentia lumii intregi cu privire la faptul ca Mohammed bin Salman este actorul din spatele atacului, si ca ar putea fi si in spatele altora, dar ramane de vazut daca vor aparea si alte dovezi concrete care sa sustina asta.