Android: Noua ATENTIONARE pentru Utilizatorii din Romania

Android este in centrul unei atentionari foarte importante care ii vizeaza inclusiv pe utilizatorii de telefoane mobile din Romania, iata ce trebuie sa stii.

Android coronavirus

Android are parte astazi de o noua atentionare foarte importanta, iar toti cei care folosesc un telefon cu un asemenea sistem de operare ar trebui sa fie extrem de atenti la ceea ce se intampla, pentru ca e periculos. Vorbim despre un nou tip de atac directionat impotriva utilizatorilor, el fiind descoperit de catre cei de la Trend Micro, care spun ca aplicatii care par a fi facute pentru a oferi informatii despre Coronavirus, de fapt exploateaza telefoanele cu Android, Romania fiind una dintre principalele tari afectate.

Android este sistemul de operare mai afectat, iar asta pentru ca ofera mai multa libertate decat iOS, deci aplicatiile de acest gen pot extrage mult mai multe date decat in cazul sistemului de la Apple. Conform expertilor in securitate informatica, din telefoanele cu sistem de operare Android pot fi extrase toate SMS-urile, mesajele din WhatsApp, cele din Facebook Messenger, si multe altele, iar totul din cauza modului in care e facuta exploatarea.

Android: Noua ATENTIONARE pentru Utilizatorii de Telefoane

Android coronavirus malware

Android nu este exploatat imediat dupa instalarea aplicatiei, ea cerandu-le oamenilor sa ii ofere diverse permisiuni, iar dupa aceea incepe colectarea rapida de date, fara ca oamenii sa stie exact ce se intampla. Aplicatiile au denumirea Corona Updates, iar conform celor care au descoperit problema pentru Android si iOS, ele inca ar fi in App Store si Google Play Store, dar mai mult ca sigur vor fi sterse cat se poate de rapid de catre Apple si Google.

“Am descoperit o potențială campanie de ciberspionaj, pe care am numit-o Project Spy, care infectează dispozitivele Android și iOS cu programele spyware (detectate de Trend Micro ca AndroidOS_ProjectSpy.HRX și, respectiv, IOS_ProjectSpy.A). Project Spy folosește pandemia coronavirus în curs de desfășurare ca ademenire, prezentând ca o aplicație numită Coronavirus Updates. De asemenea, am găsit asemănări la două probe mai vechi deghizate în serviciu Google și, ulterior, ca aplicație de muzică după investigații suplimentare. Cu toate acestea, am observat un număr semnificativ de descărcări ale aplicației în Pakistan, India, Afganistan, Bangladesh, Iran, Arabia Saudită, Austria, România, Granada și Rusia.”

Android poate avea extrase de catre hackeri inclusiv notitele vocale, contactele, logurile apelurilor, pozele din telefon, informatii despre locatie, informatii despre cartela SIM, sau retelele Wi-Fi. Totul necesita acordarea unor permisiuni de catre oamenii pacaliti sa instaleze aplicatia in Android, iar mai apoi sa ii acorde acele permisiuni, deci fara ele aplicatiile nu sunt chiar atat de periculoase precum par, insa multi oameni le acorda permisiuni fara sa stie in realitate ce fac.

Android este platforma cel mai des vizata pentru ca permisiunile pe care le acorda oamenii ofera acces nerestrictionat la o gama foarte variata de date, asa ca trebuie sa aveti intotdeauna foarte mare grija la ce fel de permisiuni oferiti.