Vodafone, cu Ajutorul Politiei Romane, Lanseaza o aplicatie pentru violenta domestica

0

Politia Romana Vodafone violenta domestica

Vodafone a anuntat lansarea, cu implicarea Politiei Romane, a unei aplicatii menita sa sprijine victimele violentei domestice, ea avand denumirea Bright Sky Ro, si fiind lansata in Romania in cursul zilei de ieri, cu detalii listate mai jos.

“Bucuresti, 7 mai 2020 – Fundatia Vodafone Romania lanseaza aplicatia Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit care vine in sprijinul victimelor violentei domestice, oferind asistenta si informatii utile persoanelor aflate intr-o relatie abuziva sau celor care vor sa ajute astfel de cazuri. Aplicatia a fost dezvoltata initial de catre Fundatia Vodafone Grup si ulterior adaptata pentru Romania in cadrul unui parteneriat cu Politia Romana, Asociatia Necuvinte si Asociatia Code for Romania. Bright Sky Ro este disponibila in App Store si Google Play Store in limbile romana, engleza si maghiara.

Bright Sky Ro are, in primul rand, un rol de informare si educare pentru ca descrie care sunt categoriile de violenta de gen, combate miturile legate de acest fenomen si permite utilizatorului sa evalueze siguranta unei relatii prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicatia ofera si o baza de date cu servicii de asistenta, astfel incat utilizatorul sa poata lua legatura cu cel mai apropiat serviciu disponibil in zona in care se afla. In plus, meniul aplicatiei permite accesul utilizatorilor la informatii despre cauzele si consecintele abuzului, planul de siguranta si prevederile legale care pot proteja o victima a violentei domestice (ordinul de protectie provizoriu dat de politie si ordinul de protectie dat de instanta), precum si masurile care pot fi adoptate pentru cresterea sigurantei in mediul online.

Bright Sky Ro ofera posibilitatea inregistrarii incidentelor intr-un jurnal digital confidential, la o adresa de email aleasa de victima, printr-o functie ce foloseste text, continut audio, video sau foto. Informatiile stranse de victima in acest jurnal pot deveni dovezi in instantele de judecata. Aplicatia ofera informatii si sfaturi utile legate de consimtamantul in relatiile sexuale si de hartuire, prezentand si studii de caz care exemplifica tipurile de comportament abuziv afisate cel mai frecvent in relatiile intime.

Necesitatea unui astfel de proiect vine in contextul in care peste 80% dintre romani considera violenta impotriva femeii ca fiind un fenomen national foarte raspandit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel national, politistii au emis 7.986 de ordine de protectie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate in ordine de protectie*. De asemenea, anul trecut, instantele judecatoresti au emis 7.899 de ordine de protectie, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor.

Dupa lansarea initiala din Marea Britanie in 2018, Fundatia Vodafone Grup a avut initiativa introducerii aplicatiei Bright Sky in toate tarile in care exista reprezentante Vodafone. In prezent, Romania este a patra tara in care este disponibila, dupa Marea Britanie, Irlanda si Cehia. Fundatia Vodafone Romania a lucrat impreuna cu parteneri locali la dezvoltarea si adaptarea continutului aplicatiei, astfel incat aceasta sa fie in concordanta cu realitatea si legislatia autohtona.

Politia Romana (prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii) a oferit suportul institutional referitor la prevederile legale din domeniul violentei de gen, instrumentele de protectie pentru victime, mecanisme de recunoastere si prevenire, contribuind cu informatii si date statistice la intelegerea fenomenului la nivel national. Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii functioneaza ca directie in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si coordoneaza, monitorizeaza si controleaza intreaga activitate de prevenire a criminalitatii desfasurata de Politia Romana, la nivel central si teritorial.
Incepand cu anul 2001, institutul reprezinta Romania in European Crime Prevention Network (EUCPN), o retea de prevenire a criminalitatii care face schimb de bune practici la nivel european si promoveaza activitatea de prevenire a criminalitatii. Mai multe informatii despre institut puteti afla pe:
www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale/institutul-de-cercetare-si-prevenire-a-criminalitatii”