Planeta Saturn: NASA Ar putea Explica un foarte Mare MISTER

Planeta Saturn ar putea avea explicat un foarte mare mister de catre NASA, iata ce a dezvaluit agentia spatiala americana cu privire la cercetarile sale.

Planeta Saturn aurore

Planeta Saturn a fost explorata ani de-a randul de catre o nava spatiala trimisa de catre NASA acolo, ea avand denumirea Cassini, ea fiind activa pana in 2017, iesind din functiune dupa 13 ani de activitate. Desi nava anu mai este activa pe planeta Saturn, cei de la NASA au adunat totusi foarte multe date cu privire la ea, iar acum vor sa explice si de ce partea superioara a atmosferei planetei este atat de fierbinte in raport cu restul suprafatei.

NASA colaboreaza cu ESA si un fost student al universitatii din Arizona pentru a confirma daca aurorele pe care le are planeta Saturn sunt motivul principal din cauza caruia atmosfera este atat de fierbinte. Aurorele existente acolo sunt determinate de un flux constant de particule incarcate de vanturile solare care ajung pe planeta Saturn, ele interactionand cu particulele incarcate care vin de la lunile planetei, ele generand curente electrice, implicit si energie.

Planeta Saturn: NASA Ar putea Explica un foarte Mare MISTER

Planeta Saturn aurore pol sud
Aurora vizibila la polul sud al planetei Saturn, surprinsa de NASA/JPL/University of Colorado.

Cei de la NASA considera ca deslusirea acestui mister ii poate ajuta nu doar sa explice tot ceea ce se intampla in atmosfera pe care o are planeta Saturn, ci si ceea ce se intampla pe alte planete mari. E foarte posibil ca separat de Jupiter, si pe Neptun si Uranus sa se intample fenomene similare cu cel intalnit pe planeta Saturn, dar in acelasi timp e posibil ca si pe alte exoplanete sa fie intalnite fenomene similare, care inca n-au o explicatie.

“Straturile superioare din atmosfera gigantilor gazului – Saturn, Jupiter, Uranus și Neptun – sunt calde, la fel ca cele ale Pământului. Dar spre deosebire de Pământ, Soarele este prea departe de aceste planete exterioare pentru a ține cont de temperaturile ridicate. Sursa lor de căldură a fost unul dintre marile mistere ale științei planetare. Noua analiză a datelor de la nava spațială Cassini a NASA găsește o explicație viabilă pentru ceea ce păstrează straturile superioare ale lui Saturn și, eventual, pentru ceilalți giganți de gaz, atât de fierbinți: aurorii de la polul nord și sud al planetei.”

Planeta Saturn a avut o harta a temperaturii si densitatii atmosferei sale creata multumita datelor trimise de catre sonda Cassini, iar in baza acestor informatii s-a creat teoria privind aurorele formate in atmosfera. Vanturile solare distribuie energia polilor planetei Saturn catre ecuator, care este incalzit la de doua ori temperatura normala, iar asa s-ar forma zonele fierbinti din partea superioara a atmosferei de acolo, sau cel putin asta vrea sa dea NASA de inteles.

Planeta Saturn este in momentul de fata in centrul unor proiecte care au obiectivul de a aduce acolo o serie de noi nave spatiale menite sa-i studieze indeaproape lunile, dar implicit si planeta.