Marcel Vela: Clarificari privind purtatul mastii in metrou si responsabilitatea

Marcel Vela masca metrou

Marcel Vela, ministrul MAI, a facut cateva clarificari cu privire la o serie de neintelegeri care au aparut vis-a-vis de o afirmatie facuta cu privire la purtatul mastii la metrou si ceea ce se intampla cu persoanele care si le dau jos dupa ce intra si incep sa stranute, sau sa tuseasca.

Clarificarile sunt necesare pentru ca initial s-a inteles un mesaj gresit in legatura cu ceea ce ar trebui sa faca cetatenii in aceste situatii, mai ales ca incepand cu 15 mai se vor ridica unele restrictii si se va putea circula din nou cu metroul, iar mai jos aveti partea relevanta din explicatia sa.

Chiar daca aceste clarificari se refera la metrou, nu uitati ca inclusiv in alte mijloace de transport in comun va fi obligatorie purtarea mastii de protectie.

“G.B -Dacă vedem lângă noi pe cineva în metrou fără mască, strănutând? Poate face o glumă proastă sau poate chiar este INFECTAT, ce facem noi în momentul ăla? Sau ce se întâmplă?
M.V- Să zicem…este în metrou, la toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine, dau un exemplu, puteți suna la 112 instant.
G.B. -Deci, dacă intră la metrou fără mască îl dăm afară din metrou, nu?
M.V.- Respectivul dacă nu are mască și mai și strănută, poate avea dosar penal pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință, adică a și strănutat și nu a avut nici mască. Noi nu intrăm în cazărmi acum, vom fi la fel de vigilenți și vom apăra pe cetățenii corecți.
Dacă urmărim cu atenție întrebarea domnului G.B, repet întrebarea: POATE FACE O GLUMĂ PROASTĂ SAU POATE ESTE CHIAR INFECTAT, ce facem noi în momentul respectiv? Sau ce se întâmplă?
Când am oferit răspunsul am vizualizat următoarea situație:
Dacă un astfel de cetățean INFECTAT face o “glumă”?
Dacă își dă masca jos și strănută către ceilalți, nu considerați corectă încadrarea faptei în cea sancționată de lege pentru cei care contribuie cu BUNĂ ȘTIINȚĂ la răspândirea bolii către oameni nevinovați, care nu au nicio vină că stau în metrou lângă un om cu un comportament inconștient sau iresponsabil?
Considerați dumneavoastră în acest context o astfel de întâmplare ca fiind o “glumă”?
În încheiere, vreau să fac o ultimă precizare și sper foarte clară. Nu o să existe izolete care să aștepte la ieșirile din metrou pe cetățenii care au strănutat, care au alergii sezoniere, răceli simple sau care pur și simplu strănută ca gest fiziologic. Și, de asemenea, nu o să stea cineva cu un morman de dosare penale să le împrăștie cetățenilor care sunt responsabili și au un comportament corect.
Vă rog să nu ducem această situație sensibilă într-o zonă a ridicolului din viteză sau dorință de senzațional.”

Bună ziua tuturor, Nu pot să nu fac următoarea remarcă. Observ, în ultima vreme, un interes major pentru scoaterea…

Publicată de Marcel Vela pe Marţi, 12 mai 2020