Calea Lactee: Anuntul ULUITOR, ce s-a Intamplat cu Soarele

Calea Lactee este in centrul unui anunt uluitor, iata ce s-a intamplat cu soarele din galaxia noastra, si cat de important s-a dovedit a fi totul.

Calea Lactee soarele

Calea Lactee este galaxia din care sistemul nostru solar face parte, iar soarele este doar una dintre stelele care sunt prezente acolo, milioane de alte stele fiind deasemenea descoperite in galaxie. Totusi, dupa foarte multa analiza si observatii, cercetatorii au descoperit abia acum ceva impresionant in legatura cu galaxia Calea Lactee, iar asta ne-ar putea oferi si cateva informatii cu privire la modul in care s-a format soarele cu foarte mult timp in urma in interiorul ei.

Calea Lactee are forma actuala influentata de catre o galaxie de mai mici dimensiuni numita Sagetatorul, ele interactionand timp de miliarde de ani, ceea ce a avut si consecinte importante. Separe ca foarte multe stele s-au format de-a lungul timpului multumita interactiunii dintre cele doua galaxii, iar soarele din Calea Lactee s-ar fi format chiar intr-una dintre aceste interactiuni dintre cele doua galaxii, ceea ce pana acum n-a descoperit inca.

Calea Lactee: Anuntul ULUITOR, ce s-a Intamplat cu Soarele

Calea Lactee a avut de catre spanioli verificata varsta stelelor care se afla la maxim 6500 de ani-lumina fata de sistemul solar, si au descoperit ca multe stele s-au format acum 5.7, 1.9, si 1 miliard de ani. Mai mult decat atat, se pare ca interactiunea dintre Calea Lactee si cealalta galaxie inca mai genereaza formari de stele in momentul de fata, iar soarele s-ar fi format in momentul in care acea galaxie a trecut la cam 26.000 de ani-lumina fata de sistemul solar.

“Ai Calea Lactee în echilibru, mai ales calmă, iar atunci când Săgetătorul a trecut a fost ca și cum ai arunca o piatră într-un lac. A creat aceste ondulări în densitatea galaxiei, astfel că unele zone au devenit mai dense și au început să formeze stele mai eficient. Poate că fără Săgetător, sistemul solar nu ar exista.”

Calea Lactee ar urma sa mai aiba stele formate multumita interactiunii cu galaxia Sagetatorul, insa nimeni nu poate spune cu certitudine ceea ce se va intampla in urmatoarele sute de milioane de ani. Procesul este unul care se desfasoara incet, chiar daca galaxia Calea Lactee se invarte cu peste 200 km/s, spatiul vast din univers pe care-l ocupa o face sa se deplaseze foarte greu, acelasi lucru fiind valabil si in cazul galaxiei de dimensiuni mult mai mici.

Calea Lactee pare sa fie influentata de catre aceasta galaxie terta intr-o masura mult mai mare decat ne-am imaginat, ceea ce desigur ca da nastere unui numar foarte mare de intrebari.