Vitezele Medii ale Retelelor 5G sunt SURPRINZATOR de Mici

Vitezele medii ale retelelor 5G sunt surprinzator de mici in comparatie cu ceea ce astepta toata lumea de la noua tehnologie inovatoare lansata in unele tari.

viteze medii retele 5G

Vitezele medii de download pe care le inregistreaza retelele 5G sunt surprinzator de mici, sau cel putin asta ne arata un studiu care a fost recent publicat de catre cei de la OpenSignal. Puteti vedea mai jos vitezele medii de download pe care le inregistreaza in retelele 5G clientii unora dintre cei mai mai mari operatori de telecomunicatii din intreaga lume, si comparativ cu ceea ce avem in Romania pe 4G+ la unii operator, mi se par ridicol de mici.

In SUA, operatorul Verizon ofera viteze medii de download prin 5G care ajung la 500 Mbps pentru clienti, iar de aici totul se injumatateste, inclusiv in Coreea de Sud, acolo unde sunt retelele foarte performante. Desigur ca in Coreea de Sud sunt si cei mai multi utilizatori de telefoane 5G, si e posibil ca acest lucru sa genereze si vitezele mici, dar in comparatie cu ceea ce avem in Romania pe 4G+ diferentele sunt uriase, iar daca va uitati la ceea ce au unii clienti din SUA pe 5G, intelegetide ce tehnologia e complet inutila fata de 4G, deocamdata.

Vitezele Medii ale Retelelor 5G sunt SURPRINZATOR de Mici

viteze medii retele 5G global

Cei de la OpenSignal sustin ca problemele cele mai mari vin de la faptul ca nu exista suficient spectru in care sa fie folosite antenele 5G, si ca frecventele nu sunt suficient de mari, deci vitezele sunt foarte mici. Desigur ca si tipul de tehnologie folosita conteaza extrem de mult, iar cum Verizon foloseste de la bun inceput tehnologia mmWave, are parte si de cele mai mari viteze de download pe 5G, ceea ce ar trebui sa vedem si la alti operatori pe masura ce tehnologia e preluata.

viteze medii retele 5G viteze romania
Viteza de internet 4G+ in cladirea la scrierea articolului.

Puteti vedea deasemenea cat de mari sunt diferentele intre vitezele 4G si 5G pentru unii operatori, si cat de mici sunt pentru altii, iar asta conteaza extrem de mult in final. In SUA exista operatori care isi mint clientii cu marcaje 5Ge pentru retelele 4G, ceea ce autoritatile ii lasa sa faca, insa chiar si asa, vitezele sunt penibil de mici, mai ales ca se investesc sume serioase in retelele 5G din SUA, si nu de azi, ci de ceva vreme deja.

In Romania avem deja trei retele 5G active, iar vitezele medii ajung spre 500 Mbps, sau chiar mai mult, in functie de reteaua la care sunteti conectati, deci experienta e mult mai buna.