Ministerul Sanatatii: Tratament experimental pentru Coronavirus testat in Romania

Ministerul Sanatatii Tratament experimental Coronavirus

Ministerul Sanatatii a anuntat astazi ca primeste din Japonia un lot de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), un medicament experimental dezvoltat acolo pentru a trata afectiunile cauzate de catre infectarea cu noul Coronavirus, insa deocamdata nu exista detalii privind folosirea sa.

Ministerul Sanatatii este unul dintre cele din 70 de tari care au cerut sa faca parte dintr-un program guvernamental derulat de catre guvernul japonez, care a trimis acest medicament pentru a fi testat in 38 de tari in ideea de a se vedea cat de eficace este.

“Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Sănătăţii anunţă primirea unei donaţii din partea Guvernului Japoniei, constând într-un lot de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), medicament experimental dezvoltat de compania niponă Toyama Chemicals şi utilizat în tratamentul afecţiunilor cauzate de noul coronavirus.

Donaţia, realizată în urma demersurilor efectuate de MAE pe cale diplomatică și de către Ministerul Sănătății, face parte dintr-un program umanitar în valoare de 1 milion USD desfăşurat de Guvernul Japoniei, în cadrul căruia medicamentul va fi distribuit cu titlu gratuit în 38 de ţări solicitante (dintre cele peste 70 de ţări care şi-au exprimat dorinţa de a fi incluse în acest studiu clinic). Expedierea medicamentului s-a realizat prin bunele oficii ale Oficiului Naţiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS). Cele 12.200 de tablete alocate României reprezintă tratamentul pentru 100 de pacienţi suferinzi de COVID-19.

MAE şi Ministerul Sănătăţii îşi exprimă satisfacţia faţă de decizia Guvernului Japoniei de a include România printre beneficiarii programului şi consideră că acest gest este definitoriu pentru relaţia strânsă de prietenie dintre România şi Japonia şi, totodată, pentru solidaritatea internaţională în faţa pandemiei COVID-19.

MAE și Ministerul Sănătății adresează totodată mulțumiri deosebite Ambasadei Japoniei la București pentru sprijinul prețios acordat în concretizarea acestui demers.”