Telekom: Decizia MAJORA cu care a Evitat o Problema URIASA

Telekom a luat o decizie foarte importanta cu care a evitat o problema uriasa cu care se vor confrunta alti operatori de telecomunicatii din Romania.

Telekom viziune

Telekom a luat anul trecut o decizie foarte importanta care acum o ajuta sa evite o problema uriasa cu care se vor confrunta, cel mai probabil, Orange, Vodafone, DIGI, in cursul urmatoarelor luni. Cei de la Telekom au luat anul trecut decizia de a nu investi intr-o infrastructura 5G in Romania pana cand statul roman se va decide cu privire la furnizorii de echipamente care cu care se va putea colabora, dar si pana cand vor fi licitate frecventele pentru retele.

Telekom este singurul operator de telecomunicatii din Romania care in acest moment nu are o infrastructura 5G, facuta pe frecventele retelelo 4G, ca la restul companiilor, dar decizia se dovedeste a fi buna. Orange, Vodafone, DIGI au folosit si echipamente Huawei in infrastructura 5G pe care au construit-o in Romania, air o noua lege ar putea interzice acele echipamente de la folosire, deci operatorii ar putea fi obligati sa renunte la ele, iar Telekom a evitat o asemenea bataie de cap.

Telekom: Decizia MAJORA cu care a Evitat o Problema URIASA

Telekom isi va face infrastructura 5G in baza legislatiei care va fi adoptate in Romania, si in baza frecventelor care vor fi cu adevarat utile pentru asemenea retele de telecomunicatii in tara noastra. Decizia din 2019 abia acum isi are dezvaluita logica si adevarata valoare, chiar daca am criticat-o in trecut, dar Telekom scapa totusi de bataile de cap pe care le vor avea operatorii din Romania dupa ce legea despre care v-am vorbit astazi, care va interzice echipamentele 5G ale Huawei, va fia doptata.

Telekom nu va trece prin situatia in care trec alti operatori din alte tari, obligati sa renunte la echipamentele Huawei in decursul urmatorilor ani, si sa le inlocuiasca cu echipamente de la alte companii. Asta inseamna ca in momentul in care Telekom isi va lansa reteaua 5G, daca nu va pleca din Romania pana atunci, o va face in baza unor echipamente aprobate pentru folosire in Romania, si Europa, de catre autoritati, deci echipamente sigure.

Telekom este in momentul de fata in negocieri pentru a-si vinde toata infrastructura fixa si mobila din Romania, deci e posibil ca pana pe la iarna, cand se vor decide autoritatile cu privire la legi si licitatii 5G, sa vorbim despre un alt operator.