LUNA: ULUITOARE Descoperire, Secretul ASCUNS despre Pamant

LUNA are parte de o uluitoare descoperire, iata ce secret ascuns in legatura cu Pamantul a fost dezvaluit de catre oamenii de stiinta de aceasta data.

luna minereu

LUNA este sursa unei noi descoperiri uluitoare facuta de catre o echipa de oameni de stiinta din Europa, acestia reusind ceva ce multi alti cercetatori inaintea lor nu au reusit sa faca, si totul vine ca o veste complet neasteptata. Mai exact, oamenii de stiinta au reusit sa descopere un nou tip de minereu intr-un meteorit provenit de pe luna, iar in baza sa ar putea explica intr-o anumita masura felul in care a evoluat Pamantul de-a lungul timpului.

LUNA a retrimis pe Pamant un minereu care ar fi provenit din mantaua planetei noastre, el fiind extras din sedimentele formate de catre miscarile placilor tectonice de-a lungul a, probabil, milioane de ani. Vorbim despre un minereu compus din calciu, aluminiu, silicon, si atomi de oxigen, acesta fiind inglobat intr-un meteorit cazut de pe luna si descoperit in 2014 in partea vestica a desertului Sahara, deci intr-o zona nu foarte propice pentru asemenea descoperiri.

LUNA: ULUITOARE Descoperire, Secretul ASCUNS despre Pamant

luna minereu meteorit

LUNA a trimis pe Pamant o roca a carei compozitie este foarte similara cu cea a continentelor de pe pamant, si asta e normal, pentru ca a plecat de pe planeta noastra undeva in trecut. Rocile de acest gen ajung pe luna in urma impactului puternic al unor obiecte din univers cu suprafata planetei noastre, si se pare ca apoi revin sub forma de meteoriti tot pe suprafata planetei, chiar daca nu in acelasi loc din care au plecat initial.

“O echipă de cercetători europeni a descoperit un nou mineral de înaltă presiune într-un meteorit lunar, care ajută la explicarea a ceea ce se întâmplă cu materialele aflate în presiunile extreme ale mantalei Pământului. Noul mineral donwilhelmsite este primul mineral de înaltă presiune găsit în meteoriți cu aplicație pentru sedimentele terestre trasate adânc în mantaua Pământului de tectonica plăcilor. Compus în principal din atomi de calciu, aluminiu, siliciu și oxigen, donwilhelmsite a fost descoperit în meteoritul lunar Oued Awlitis 001 găsit în 2014 în Sahara de Vest.”

LUNA nu are in compozitia sa roci de acest gen, si e impresionant sa aflam ca ele au calatorit de pe Pamant catre satelitul natural, doar pentru a reveni intr-un final pe planeta noastra intr-o forma de acest gen. Oamenii de stiinta ne arata cam care este circuitul rocilor in sistemul solar intre o planeta si satelitul natural care o orbiteaza, iar luna a adunat mult mai mulet elemente de acest gen decat stiu foarte multi dintre oameni acum.

LUNA inca mai ascunde foarte multe secrete, insa cei de la NASA sunt hotarati sa le descopere pe toate, si pregatesc trimiterea unor misiuni speciale care au menirea de a colecta cat mai multe informatii.