Telefoanele Android: AVERTIZAREA pentru MILIOANE de Oameni

Telefoanele Android sunt vizate de o avertizare extrem de importanta pentru sute de milioane de oameni din toata lumea, iata ce trebuie sa stii urgent.

Telefoanele Android expirare

Telefoanele Android din intreaga lume sunt vizate de un anunt de ultima ora pentru oamenii care le folosesc, iar asta pentru ca o schimbare extrem de importanta urmeaza sa aiba loc, si foarte multe persoane vor fi afectate. Mai exact, cei cu telefoanele Android de generatie mai veche, adica orice model care nu are Android 7.1.1 instalat, nu va mai putea accesa website-uri securizate cu certificate HTTPS incepand cu anul 2021, conform celor de la Let’s Encrypt.

Telefoanele Android care au o versiune mai veche decat Android 7.1.1 vor fi lansate fara posibilitatea de a accesa aceste website-uri deoarece Let’s Encrypt, si probabil alte companii, vor bloca posibilitatea de semnare predefinita a certificatelor pentru ele. Totul urmeaza sa se intample in data de 11 ianuarie 2021, cand semnarea predefinita a certificatelor va fi oprita, iar din 1 septembrie aceasta va fi blocata in totalitate pentru acele modele de telefoane.

Telefoanele Android: AVERTIZAREA pentru MILIOANE de Oameni

Telefoanele Android care folosesc Firefox ca browser principal vor putea naviga in continuare fara probleme pe internet multumita lui, insa nu vor putea folosi aplicatii care acceseaza date de pe servere securizate. Problema cea mai mare este ca 33.8% dintre utilizatorii care folosesc telefoanele Android au o versiune a sistemului de operare mai veche decat Android 7.1.1, si aici vorbim despre sute de milioane de oameni din intreaga lume.

“Certificatul rădăcină DST Root X3 pe care ne-am bazat pentru a ne scoate de pe teren va expira – la 1 septembrie 2021. Din fericire, suntem gata să rămânem singuri și să ne bazăm doar pe propriul nostru certificat rădăcină. Cu toate acestea, acest lucru introduce unele probleme de compatibilitate. Unele programe software care nu au fost actualizate din 2016 (aproximativ când rădăcina noastră a fost acceptată pentru multe programe rădăcină) încă nu au încredere în certificatul nostru rădăcină, ISRG Root X1. În special, aceasta include versiuni de Android anterioare versiunii 7.1.1. Asta înseamnă că acele versiuni mai vechi de Android nu vor mai avea încredere în certificatele emise de Let’s Encrypt. În prezent, 66,2% din dispozitivele Android rulează versiunea 7.1 sau mai mare. Restul de 33,8% din dispozitivele Android vor începe în cele din urmă să primească erori de certificat atunci când utilizatorii vizitează site-uri care au un certificat Let’s Encrypt.”

Telefoanele Android care vor fi afectate de aceasta schimbare radicala vor avea nevoie de o actualizare de urgenta la Android 7.1.1, dar intai e nevoie ca producatorul sa o ofere, si mai apoi ca ea sa fie instalata de utilizatori. Este totusi uimitor cat de multe modele dintre telefoanele Android active acum inca mai folosesc o versiune atat de veche a sistemului de operare, mai ales ca acum am ajuns la Android 11, si se lucreaza inclusiv la Android 12 deja.

Telefoanele Android vor fi lasate fara acest suport fara ca utilizatorii sa poata face ceva, si foarte multa lume nu va intelege ce se intampla cu telefonul sau, dar nu va putea nici sa afle, pentru ca nu va putea accesa nici Google pentru a afla informatii.