Nelu Tataru: Bucuresti nu trebuie sa intre deocamdata in Carantina

Nelu Tataru: Bucuresti nu trebuie sa intre deocamdata in Carantina

Nelu TataruJ, ministrul sanatatii, a fost intrebat recent daca Bucuresti ar trebui sa intre in carantina din cauza numarului mare de cazuri, insa a afirmat ca deocamdata nu se indeplinesc toate conditiile necesare pentru ca o asemenea masura sa fie impusa in capitala.

Nelu Tataru spune, practic, ceea ce am tot auzit de la diversi alti oficiali, iar asta pentru ca nimeni din Guvern nu vrea ca Bucuresti sa intre in carantina, fie ca va fi nevoie de ea, sau nu, scopul fiind de a nu impune o asemenea masura prea curand.

“O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI- 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează”, a mai precizat ministrul.

Cazurile care vin, sau infecţiile care vin, se produc în prespital, nerespectând nişte reguli. Că vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem. Noi suntem cei care primim aceste cazuri, suntem aceeaşi oameni, gestionăm medical o pandemie.

Cred că eforturile ar trebui să fie susţinute şi comune. Încercăm tot noi să limităm partea de prespital, introducând acele reguli şi uneori până la carantină. Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele.”