Android: Vestea GROZAVA pentru SUTE de MILIOANE de Telefoane

Android este in centrul unei vesti grozave pentru sute de milioane de telefoane din intreaga lume, iata ce trebuie sa stii chiar acum daca le folosesti.

Android certificate

Android este cel mai folosit sistem de operare din lume, cu miliarde de oameni care il au instalat pe telefoane, tablete, si o varietate de alte gadget-uri, iar pentru sute de milioane dintre ei vine acum o veste grozava. Mai exact, v-am spus acum cateva saptamani despre faptul ca o problema aparuta in cazul unor modele de telefoane cu sistem de operare Android le va bloca accesul la multe dintre website-urile de pe internet, insa se pare ca exista o solutie.

Android a intrat atunci in centrul atentiei din cauza unei probleme cu anumite certificate de securitate care urmeaza sa expire la inceput de an 2021, iar asta ar fi facut imposibila accesarea unor website-uri de catre telefoane. Se pare ca firma care a eliberat acele certificate de securitate a gasit si o solutie pentru a rezolva problema, astfel ca sute de milioane de telefoane nu vor ramane fara acces la foarte multe website-uri chiar de la inceputul anului 2021.

Android: Vestea GROZAVA pentru SUTE de MILIOANE de Telefoane

Android nu respecta datele de expirare ale certificatelor HTTPS folosite pentru conexiuni, astfel ca s-a gasit o solutie de a extinde perioada de valabilitate a celor care expira la inceputul anului, fara ca oamenii sa faca nimic. Daca cei care au versiuni vechi ale Android si-ar fi actualizat telefoanele, atunci n-ar fi fost in aceasta situatie, dar cum multa lume nu o face, sau nu poate sa o faca pentru ca nu are actualizari disponibile, s-a gasit o solutie de compromis acum.

“Ne face plăcere să vă anunțăm că am dezvoltat o modalitate prin care dispozitivele Android mai vechi își păstrează capacitatea de a vizita site-urile care utilizează certificatele Let’s Encrypt după expirarea intermediarilor noștri semnați încrucișat. În ianuarie nu mai planificăm modificări care ar putea cauza probleme de compatibilitate pentru abonații Let’s Encrypt.”

Android va avea perioada de validitate pentru aceste certificate extinsa cu nu mai putin de 3 ani de zile pentru toate telefoanele, astfel ca nu ar trebui sa existe vreo intrerupere in ceea ce priveste accesarea website-urilor. Ideea aplicata pentru a mentine functionalitatea website-urilor pe modelele mai vechi de telefoane este una destul de noua, insa vorbim totusi despre o solutie pentru Android care are menirea de a ajuta extrem de multi oameni.

Android e singurul sistem de operare afectat de aceasta situatie, astfel ca in cazul iOS, sau a altora, nu exista probleme de acest gen cu care sa se confrunte utilizatorii din intreaga lume.