Ministerul Sanatatii: situatia vaccinarii impotriva Coronavirus, extragerea dozei 6

0

Ministerul Sanatatii situatia vaccinarii Coronavirus extragerea dozei 6

Ministerul Sanatatii a facut astazi un anunt foarte important pentru toata Romania, iar asta pentru ca o decizie luata la nivel european are menirea de a schimba felul in care se face vaccinarea, mai exact fiind autorizata extragerea celei de-a 6-a doze din flacoanele cu solutie.

Ministerul Sanatatii spune ca la acelasi nivel de diluare e posibila extragerea si unei a 6-a doze de vaccin impotriva Ministerul Sanatatii din acelasi flacon, in loc de 5 cat se extragerea pana in prezent, iar asta ar urma sa creasca numarul persoanelor care sunt vaccinate zilnic.

Ministerul Sanatatii a dezvaluit deasemenea astazi si numarul persoanelor care au fost vaccinate in ultimele 24 de ore in Romania, cifrele fiind tot mai mici de la o zi la alta, in loc sa creasca in mod constant.

“La data de 8 ianuarie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis recomandarea modificării Rezumatului Caracteristicilor Produsului vaccinului Comirnaty produs de Pfizer BioNTech, conform căreia pot fi extrase 6 doze de vaccin din flacon în aceleași condiții de diluție, volumul de rezervă fiind suficient.

Rezumatul Caracteristicilor Produsului a fost astfel modificat și a fost impusă următoarea condiționare: „Pentru a extrage 6 doze dintr-un singur flacon, trebuie utilizate seringi și/sau ace cu spațiu mort redus. Spațiul mort redus al seringii combinat cu spațiul mort redus al acului nu trebuie să depășească un volum de 35 microlitri. Dacă se utilizează seringi și ace standard, este posibil să nu existe un volum suficient pentru a extrage a șasea doză dintr-un singur flacon. Fiecare doză trebuie să conțină 0,3 ml de vaccin. În cazul în care cantitatea de vaccin rămasă în flacon nu poate furniza o doză integrală de 0,3 ml, flaconul și orice volum în exces trebuie eliminate”.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 14 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 13.344.

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 167.612.

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore):

49 reacții comune și minore, dintre care:

– 21 reacții de tip local;

– 28 reacții generale.

4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020):

593 comune și minore, dintre care:

– 235 reacții locale cu durere la locul injectării;

– 358 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie);

* Menționăm că 1 reacție este în curs de investigare. Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.”