Ministerul Sanatatii: este ivermectina folosita ca medicament impotriva Coronavirus ?

Ministerul Sanatatii ivermectina medicament coronavirus

Ministerul Sanatatii reitereaza astazi ceva ce am mai auzit de la ANSVSA saptamana trecuta dupa ce au inceput sa apara recomandari pentru folosirea unui medicament pentru animale, ivermectina, ca tratament impotriva Coronavirus, chiar si preventiv.

„Luați medicamente doar la recomandarea medicului!
Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară cât și în medicina umană.
În prezent, nu există niciun studiu randomizat* cu privire la ivermectină și COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia.
Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii.
Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății.
Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs.
* Într-un studiu randomizat controlat placebo jumătate din pacienții urmăriți primesc tratamentul pe care îl investigăm și cealaltă jumătate (împărțirea fiind aleatorie) primește un placebo. Nici cercetătorii, nici pacienții nu știu ce au primit de fapt până la sfârșitul perioadei de studiu (ceea ce calificăm ca fiind „dublu orb”).”