Valeriu Gheorghita: Anunt privind Vaccinarea cu o Singura Doza a AstraZeneca

Valeriu Gheorghita vaccinare singura doza AstraZeneca

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, a facut astazi un anunt important cu privire la imunizarea folosindu-se o singura doza de vaccin de la AstraZeneca, si asta in contextul in care a fost intrebat despre cei care refuza sa faca rapelul.

Valeriu Gheorghita spune ca, in mod teoretic, o singura doza ar fi suficienta pentru o imunizare care sa ofere protectie, dar ca totusi ar fi indicata si imunizarea cu a doua doza, folosirea unor doze de la alt tip de vaccin nefiind recomandata.

“Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a două doză (…) Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranţă suplimentare sau date care să reducă protecţia pe care persoană respectivă o poate obţine prin vaccinare.

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a doua doză dintr-un alt vaccin. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficientă dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă.”