Guvernul Romaniei: Campania de Vaccinare Nu este intr-un Impas

0

Guvernul Romaniei spune, prin vocea coordonatorului CNCAV, Valeriu Gheorghita, ca in momentul de fata campania de vaccinare din Romania nu este intr-un impas, chiar daca numarul de persoane aflate pe listele de asteptare este tot mai mic.

Guvernul Romaniei a facut tot posibilul pentru a creste capacitatea de vaccinare, si desigur ca asta a dus la o scadere a numarului de persoane aflate pe listele de asteptare pentru ca ele au fost chemate pentru vaccinare, ajungandu-se asa la aproape 90.000 de persoane imunizate zilnic.

“Aș vrea să spun așa: campania nu este în impas, dimpotrivă, am dublat rata persoanelor vaccinate. Înțeleg dacă aveam în loc de 50.000 30.000 de persoane vaccinate, dar eu știu că de la 50.000 am ajuns la 60.000, 70.000, chiar peste 80.000; astăzi ne așteptăm să avem aproape 90.000, poate chiar mai mult, conform programărilor care sunt efectuate. Dacă ne uităm la lista de așteptare, tragem o concluzie greșită. Trebuie să înțelegem că în centrele unde există locuri disponibile oamenii se pot programa direct în acel centru și evident că nu mai regăsim acele persoane pe lista de așteptare.

Am spus asta de mai multe ori – eu nu îmi doresc și nu mi-am dorit, în această campanie de vaccinare, să avem liste interminabile de persoane care se află în așteptare pentru vaccinare. Îmi doresc să ajungem la nivelul la care o persoană, dacă astăzi vrea să se vaccineze, să se poată vaccina astăzi, pentru că cu cât sistemul de vaccinare și campania sunt mai dinamice, mai flexibile și mai accesibile, cu atât oamenii își vor dori mai mult să se vaccineze. Fiecare are un program personal, are alte activități și cred că este important ca tot acest demers de vaccinare să interfereze cât mai puțin cu calitatea vieții persoanei respective.

În felul acesta, cred că vom putea crește accesul și numărul de persoane vaccinate. În primul rând, nu sunt de acord cu această afirmație, că avem o campanie care este în impas; dimpotrivă, cred că este unul dintre cele mai accesibile sisteme de vaccinare din Europa și acest lucru nu îl spun eu, îl spun foarte multe alte persoane care interacționează cu campanii de vaccinare din alte țări. Avem și ne gândim la modalități prin care o persoană să se poată programa încât să fie cât mai ușor pentru toată lumea, pentru toate categoriile sociale.

Și din acest punct de vedere, repet, lista de așteptare nu este un element pe baza căruia să putem trage o concluzie că avem o campanie de vaccinare care este în impas. Este evident că atunci când vorbim de o creștere a capacității de vaccinare, lista de așteptare se va diminua și este un lucru foarte bun. Important este ca cei care se înscriu direct în centrele de vaccinare să fie cât mai mulți, dar nu trebuie să îi avem pe liste de așteptare. Mi-aș dori să avem zero persoane în lista de așteptare și restul centrelor să fie pline cu persoanele programate.”