Valeriu Gheorghita: Cat de Utile sunt Maratoanele de Vaccinare

Valeriu Gheorghita utile maratoane vaccinare

Valeriu Gheorghita a vorbit astazi in cadrul unei conferinte de presa despre utilitatea maratoanelor pentru vaccinarea romanilor, el spunand ca in cadrul acestora s-au vaccinat cu cel putin 30% mai multi oameni decat in mod obisnuit.

Valeriu Gheorghita da de inteles ca separat de maratoanele care au fost deja anuntate pentru unele localitati din tara, ar mai putea fi organizate si alte maratoane pentru a impulsiona rata de vaccinare, care nu e tocmai acolo unde ar trebui in aceasta perioada.

“Soluția maratoanelor de vaccinare în mai multe localități din țară își confirmă utilitatea, prin faptul că a facilitat accesul rapid la vaccinare pentru un număr de oameni încurajator de mare. Practic, numai în perioada 8-10 mai, avem cu cel puțin 30% mai multe persoane care s-au vaccinat venind direct în centrele de vaccinare față de numărul persoanelor care s-au înscris anterior în platformă.
De asemenea, am asigurat dozele necesare pentru 738 de cabinete ale medicilor de familie care și-au exprimat disponibilitatea de a se implica în campania de imunizare. La acest moment, vaccinarea a început deja în 372 de cabinete de medicină de familie din 38 de județe și din Municipiul București.
Pentru a da și în continuare cât mai multor persoane posibilitatea de a se vaccina, menținem măsura prin care acestea se pot prezenta direct, fără programare, la oricare dintre centrele organizate la nivel național. Persoanele peste 60 de ani se pot prezenta direct pe tot parcursul programului de lucru al centrului de vaccinare, de la 08:00 până la orele 20:00, iar cei sub 60 de ani, după ora 14:00. Bineînțeles, pentru persoanele care s-au înscris în platformă rămân valabile programările, iar cei care se prezintă direct la centre vor fi vaccinați în baza unor bonuri de ordine care vor fi eliberate în funcție de numărul de locuri și de doze disponibile din ziua respectivă în centrul respectiv.
O prioritate pentru această perioadă este demararea activităților de vaccinare în unitățile sanitare cu paturi, atât în cele private, cât și în cele de stat.
De la debutul campaniei, la nivel național au fost administrate aproape 6.100.000 de doze din toate cele patru tipuri de vaccin.
În paralel cu campaniile pe care le gestionăm centralizat, este în plină desfășurare și vaccinarea în cadrul operatorilor economici privați. Până în acest moment vorbim de un număr de 207 operatori economici care au demarat activitatea de imunizare a angajaților, din care 43 operatori economici din HoReCa. Această activitate a fost desfășurată cu ajutorul a 58 de echipe mobile şi s-a ajuns la un număr de 17.590 de persoane vaccinate prin acest fel.”