Guvernul Romaniei: Lista Masurilor de Relaxare din 15 Mai 2021

Guvernul Romaniei Lista Masurilor Relaxare 15 Mai 2021

Guvernul Romaniei a adoptat ieri, prin CNSU, masurile de relaxare pentru toata Romania, ele urmand a se aplica incepand cu data de 15 mai, iar mai jos puteti vedea tot ceea ce este acum valabil pentru aplicare in tara noastra, si limitele despre care trebuie sa stiti.

  • Se elimină portul măștii doar în exterior, cu excepția locurilor aglomerate, de ex. piețe, târguri, talciocuri sau stații de transport public.
    Se va purta în continuare mască în spațiile închise, cum ar fi unități comerciale (magazine), în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
  • Se elimină restricțiile de circulație noaptea și restricțiile de program ale magazinelor.
    Terasele, restaurantele, barurile pot funcționa până la ora 24 (05 – 24).
  • Se pot organiza activități sportive în aer liber cu 25% din capacitatea spațiului. Participarea este permisă doar pentru:
    ✓ persoanele vaccinate (10 zile de la schema completă)
    ✓ test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen nu mai vechi de 24 ore
  • Se pot organiza și alte evenimente culturale cu maximum 500 de spectatori, obligatoriu cu mască și cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare persoană.
  • Sălile de fitness pot funcționa fără a depăși capacitatea de 50%, și cu asigurarea a minim 7 metri pătrați pentru fiecare persoană.
  • Se păstrează scenariul galben și verde în cazul școlilor. În unitățile de învățământ participarea la ore se desfășoară cu prezență fizică pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar și elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. Este permisă organizarea cu prezența fizică a simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, a evaluărilor naționale.
  • Se permite activitatea cu publicul pentru sălile de jocuri de noroc până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă rata de incidența din județ/localitate este max. 3/1.000 de locuitori.
  • Nu este permisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spații închise sau deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
  • Nu este permisă organizarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
  • Nu este permisă circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
  • Nu este permisă activitatea în cluburi și discoteci, locuri de joacă și activități în piscine din spații închise.
  • Se menține limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare la cel mult 70% (unități de primire turistică din România)
  • Se redeschid cinematografele, instituțiile de spectacole și/sau concerte, cu participarea publicului:
    – până la 50% din capacitatea spațiului, dacă rata de incidență este mai mică sau egală cu 1,5
    – până la 30% din capacitatea spațiului, dacă rata de incidență este între 1,5 – 3
    – este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.