Valeriu Gheorghita: 8 – 9 Milioane de Romani au Imunitate pentru COVID-19

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare impotriva COVID-19, afirma ca in realitate, intre 8 – 9 milioane de romani au imunitate impotriva virusului, iar aici se combina vaccinare cu persoanele infectate si vindecate, dar nu toate confirmate.

Valeriu Gheorghita spune ca oficial undeva pe la 5 milioane de romani au o oarecare forma de imunitate dobandita pana acum prin vaccinare si vindecare dupa boala, desi in cazul celor din urma nu se stie ce fel de protectie mai au daca s-au vindecat in 2020.

Valeriu Gheorghita spune ca riscul de reinfectie al celor care au trecut prin boala este foarte mare din cauza variantelor din Marea Britanie, Brazilia, India, Africa de Sud, deci si aceste persoane ar trebui sa se vaccineze, chiar daca pana acum au evitat acest lucru.

“Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuți cu infecție SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat. Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidență la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate.

Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa 8-9 milioane de persoane care în momentul de față, în România, au un anumit grad de imunitate. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante.”