Valeriu Gheorghita: Anunt privind a Treia Doza de Vaccin Impotriva Coronavirus

Valeriu Gheorghita a vorbit intr-o conferinta de presa despre posibilitatea ca o a treia doza de vaccin impotriva Coronavirus sa fie facuta oamenilor, si a spus ca inca nu exista informatii care sa confirme faptul ca ar fi nevoie de asa ceva.

Valeriu Gheorghita spune mai jos in ce conditii ar putea fi impusa efectuarea unei a treia doze de vaccin impotriva Coronavirus, si deocamdata nu trebuie sa ne facem griji in legatura cu o asemenea posibilitate, ceea ce e si normal, pana la urma.

“La acest moment nu s-a agreat o recomandare internațională. Practic nu există un consens în ceea ce privește administrarea celei de a treia doze şi absența acestui consens este dată de absența datelor științifice. Adică trebuie să ajungem la acest interval de 12 luni de la demararea campaniei de vaccinare, să urmărim care va fi – repet, aici trebuie să înțelegem nu nivelul anticorpilor este cel care dictează nivelul de protecție și tocmai de aceea avem nevoie de o perioadă mai lungă de timp să urmărim menținerea eficienței vaccinurilor.

Dacă se va observa o scădere a eficienței vaccinurilor în raport cu scăderea titrului de anticorpi, atunci, sigur, se poate lua în calcul administrarea unei a treia doze de vaccin tocmai pentru a crea un booster pentru răspuns imun și pentru a asigura o protecție de lungă durată. Însă, repet, la acest moment nu avem datele științifice și nu există o recomandare nici din partea The Food and Drug Administration, nici din partea Agenției Europene a Medicamentului, care să reglementeze o astfel de activitate, care presupune, sigur, și date de siguranță, și date de tolerabilitate, și de eficacitate.”