COVID-19: Romania Carantineaza Zeci de Mii de doze de Vaccin AstraZeneca

Romania a decis sa carantineze 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca impotriva COVID-19, autoritatile luand aceasta decizie ca o alternativa pentru distrugerea lor, asteptand sa vada daca exista posibilitatea de a le pastra pentru o perioada mai lunga de timp.

Autoritatile din Romania asteapta sa primeasca informatii de la institutiile europene cu privire la valabilitatea acestui vaccin impotriva COVID-19 si dincolo de perioada de 6 luni de depozitare, iar daca perioada de depozitare poate fi prelungita, ele nu vor fi distruse.

“De asemenea, știm că ieri, 30 iunie, au ieșit din valabilitate, din perioada de valabilitate circa 43 de mii de doze de vaccin de la compania Oxford AstraZeneca, sunt șapte loturi diferite. Am luat decizia ieri de a carantina aceste doze şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se așteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate.

Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse și dacă, în perioada următoare, producătorul ne pune la dispoziție date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de 6 luni, date care să fie autorizate de Agenția de Reglementare Europeană, de Agenția Europeană a Medicamentului și în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, este foarte posibil să avem această prelungire a perioadei de valabilitate. Tocmai de aceea, am preferat să carantinăm dozele, să nu le distrugem.

Dacă datele vor fi suficient de elocvente încât să arate o stabilitate dincolo de 6 luni, atunci sigur vom acționa în consecință. Ca atare, toate dozele au fost retrase sau sunt în procedură de retragere din centrele de vaccinare și carantinate la nivelul DSP-urilor și, de asemenea, la nivelul centrelor regionale de depozitare.”