Valeriu Gheorghita: Combinarea Vaccinaurilor intre Doze Discutata

Valeriu Gheorghita a declarat astazi in cadrul unei sedinte a CNCAV faptul ca exista posibilitatea ca romanii sa poata combina dozele de vaccin impotriva Coronavirus, asa cum se intampla in unele tari, aceasta metoda putand creste raspunsul imun in fata virusului.

Valeriu Gheorghita a spus ca deocamdata exista discutii in randul expertilor din Romania pentru a se decide daca exista posibilitatea ca aceasta masura sa fie aplicata in siguranta in Romania, iar daca se va aproba totul, atunci romanii vor putea combina dozele de vaccin.

“Al doilea lucru pe care aș vrea să îl dezbat este legat de schemele heterologe de vaccinare și anume combinarea a două vaccinuri cu tehnologii diferite și aici, în mod deosebit și în mod particular, este legată de schema de vaccinare în care prima doză a fost efectuată cu vaccinul de la compania AstraZeneca și a doua doză se efectuează cu un vaccin pe bază de ARN Mesager. La moment avem răspunsul din partea Comisiei de Epidemiologie, este un răspuns care recomandă utilizarea acestei scheme, așteptăm răspunsul și din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul Ministerului, după care vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare care va fi decizia finală.

Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, ținând cont de faptul că avem date științifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Sigur că această decizie nu contravine recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului. Practic, fiecare stat își face propria politică de sănătate publică de vaccinare, bazându-ne pe date științifice care să certifice siguranța și eficacitatea acestor scheme de vaccinare.”