RO-ALERT: Explicatiile lui Raed Arafat pentru Mesajele de Alerta

RO-ALERT este sistemul creat de catre Guvernul Romaniei pentru a ii atentiona pe romani in legatura cu fenomenele meteo extreme, sau orice fel de dezastre naturale, ori evenimente care pun viata oamenilor in pericol, dar uneori ele nu ajung atat de rapid pe cat ar trebui.

Raed Arafat spune ca in situatiile in care RO-ALERT trimite alerte pentru evenimente meteo extreme care sunt deja in desfasurare, asta se intampla din cauza faptului ca ele au loc spontan si cand sunt detectate de catre ANM, se trimite si alerta, chiar daca au inceput deja.

“Rămânem pregătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-ALERT şi ce trimitem pentru informare prin TVR şi prin aplicaţia DSU, din timp. Aş dori să explic, pentru că au fost întrebări de ce mesajele pe RO-ALERT ajung cu foarte scurt timp înaintea fenomenului sau chiar în timpulul fenomenului – asta este pentru că este fenomen nowcasting şi se află despre el tot foarte târziu de către ANM.

Deci, când ANM ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat transmitem mesajul, dar, fiind fenomen nowcasting, timpul la dispoziția noastră este scurt și din această cauză vine la scurt timp înainte de apariția fenomenului.”