COVID-19: A Treia Doza de Vaccin ar putea fi Facuta din Septembrie in Romania

A treia doza de vaccin impotriva COVID-19 ar putea fi facuta din septembrie si in Romania, autoritatile asteptand o decizie la nivel european in acest sens pentru a se putea face aceasta procedura inclusiv pentru romanii care sunt interesati de ea.

A treia doza de vaccin impotriva COVID-19 ar urma sa fie facuta persoanelor care sunt vulnerabile, dar si celor din sistemul medical, decizia cu privire la administrarea ei avand la baza varianta Delta a Coroanvirus care genereaza noi infectari in numar mare in toata lumea.

“De asemenea, există discuții în momentul de față, legat de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză, deși în mod corect vorbim de rapel și nu de doza trei, la persoanele care fie au un risc crescut de expunere – și aici vorbim de pildă de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidență cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administrat doza trei sau rapelul. Practic, ar veni la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare. În primul rând, pentru personalul medical care, repet, se află la risc crescut de expunere față de această infecție și continuând cu pacienții vulnerabili, cei peste 65 de ani și cei aflați în evidență cu boli cronice.

Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun.”