LUNA: Anunt ULUITOR, Planul Secret Dezvaluit pentru Omenire

LUNA este din nou in centrul unui anunt uluitor, iar asta deoarece un incredibil plan secret pe care l-au conceput oamenii de stiinta are menirea de a crea ceva ce nu parea a fi posibil vreodata pentru satelitul natural al Pamantului. Mai exact, oamenii de stiinta ar vrea sa construiasca pe luna un observator cosmic pe care sa-l foloseasca pentru a detecta ceea ce ei numesc a fi unde gravitationale, iar asta ar putea duce la descoperiri extrem de importante.

LUNA ar fi in centrul acestui plan secret pentru ca Pamantul produce prea multe interferente pentru ca un asemenea plan sa poata fi aplicat direct de pe planeta noastra, insa daca ar fi folosit satelitul natural al planetei, atunci lucrurile s-ar schimba. Un observator special care ar cauta semne de unde gravitationale in spatiul cosmic direct de pe luna ar putea duce la descoperiri care acum sunt incredibil de greu de realizat, precum coliziunea dintre doua gauri negre.

LUNA: Anunt ULUITOR, Planul Secret Dezvaluit pentru Omenire

LUNA nu genereaza la fel de multe interferente precum Pamantul pentru observatoarele de acest gen, iar de aceea de pe planeta noastra a putut fi detectat un singur eveniment de acest gen, o coliziune dintre doua gauri negre, dar si asta foarte greu. Oamenii de stiinta spuna ca pe partea intunecata pe care o are luna ar putea fi facut un observator de acest gen, insa desigur ca ar fi nevoie de foarte mult timp si foarte multi bani pentru realizarea sa.

“Luna oferă un fundal ideal pentru ultimul observator al undelor gravitaționale, din moment ce îi lipsește o atmosferă și un zgomot seismic vizibil, pe care trebuie să-l atenuăm cu un cost ridicat pentru interferometrele laser de pe Pământ. Un observator lunar ar oferi o sensibilitate fără precedent pentru descoperirea unor surse pe care nu le anticipăm și care ne-ar putea informa despre fizică nouă. GLOC ar putea fi bijuteria coroanei științei de pe suprafața lunii.”

LUNA ne-ar putea ajuta totusi sa facem descoperiri care n-au parut vreodata posibile pentru omenire, iar asta ar putea schimba foarte mult felul in care oamenii de stiinta vad spatiul cosmic, insa totul este deocamdata supus dezbaterilor. Un plan de o asemenea anvergura este foarte greu de pus in practica, astfel ca oamenii de stiinta inca discuta despre cum ar putea fi el facut pe luna, iar mai apoi despre cum ar putea fi finantat.

LUNA este in centrul multor misiuni in momentul de fata, astronautii urmand a reajunge acolo in urmatorii ani, iar o baza lunar este deasemenea luata in calcul de catre cei de la NASA, insa si de alte agentii spatiale.