LUNA: Decizia Impresionantă a SUA, Planul Anuntat Oficial de Vicepresedinte

LUNA Decizia Impresionantă SUA Planul Anuntat Oficial Vicepresedinte

Vicepreședintele Kamala Harris a anunțat miercuri că un astronaut internațional va ateriza pe suprafața Lunii ca parte a programului Artemis al NASA.

Deși Statele Unite s-au angajat anterior să transporte astronauți internaționali în jurul Lunii pe viitoarele misiuni Artemis, anunțul de astăzi extinde acest angajament, permițând unuia dintre ei să pășească efectiv pe suprafața Lunii – astfel aderând la un club de elită care până acum numără doar 12 membri.

“Astăzi, în recunoașterea rolului esențial pe care aliații și partenerii noștri îl joacă în programul Artemis, sunt mândră să anunț că, alături de astronauții americani, intenționăm să aterizăm un astronaut internațional pe suprafața Lunii până la sfârșitul deceniului”, a declarat Harris miercuri în timpul unei reuniuni a Consiliului Național Spațial de la Casa Albă din Washington DC. Secretarul de Stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan au participat și ei la întâlnire.

Fiecare misiune planificată de aterizare pe Lună în cadrul Artemis va avea loc pentru patru astronauți, dar nu fiecare astronaut va merge pe Lună. Doar doi astronauți pe misiune vor coborî pe suprafața Lunii, în timp ce ceilalți doi vor orbita doar Luna în nava spațială Orion sau într-o mică stație spațială numită Gateway.

LUNA: Decizia Impresionantă a SUA, Planul Anuntat Oficial de Vicepresedinte

“NASA s-a angajat la trei oportunități pentru astronauții Agenției Spațiale Europene de a zbura către Gateway, o oportunitate de a transporta un astronaut al Agenției Spațiale Canadiene la Gateway și o oportunitate pe Artemis II, și o oportunitate pentru un astronaut JAXA (Japonia) de a zbura către Gateway”, a declarat un oficial NASA pentru CNN. “După Artemis II, aceste oportunități de echipaj nu au fost desemnate unor misiuni Artemis specifice.”

Misiunea Artemis II este programată să fie prima dată când oamenii vor orbita Luna de la sfârșitul programului Apollo. Programată să fie lansată în noiembrie 2024, echipajul include astronautul Agenției Spațiale Canadiene, Jeremy Hansen, care a introdus vicepreședintele miercuri.

“NASA ar fi putut alege să facă acest lucru singură, dar a ales intenționat să includă Canada și o listă în creștere de parteneri internaționali. Acest exemplu extraordinar de leadership american valorifică expertiza noastră colectivă, și nu este doar sincer apreciat, dar este și urgent necesar în lumea de astăzi”, a spus Hansen.

Prima misiune de aterizare pe Lună — Artemis III — nu este programată să fie lansată decât cel puțin la sfârșitul anului 2025. Cu toate acestea, acest cadru temporal a fost deja pus sub semnul întrebării, deoarece agenția spațială monitorizează îndeaproape dezvoltarea unei nave spațiale SpaceX care va servi drept lander pentru Artemis III, transportând astronauții pe suprafața lunară.

“NASA va face atribuiri specifice de echipaj mai aproape de fiecare misiune, pe măsură ce parametrii misiunii și criteriile de echipaj sunt definiți”, a declarat oficialul NASA.