Raed Arafat: Relaxari si Noi Praguri ale Incidentei Cumulate la 14 Zile

Raed Arafat a detaliat cateva dintre masurile de relaxare care se aplica de astazi in Romania, ele fiind adoptate in cea mai recenta sedinta a Guvernului Romaniei si vorbim inclusiv despre noi praguri ale incidentelor cumulate la 14 zile, iara ce a spus secretarul de stat, conform Guvernului.

“Aici vorbim de continuarea relaxării măsurilor instituite pentru diminuarea impactului epidemic, dar cu stabilirea unor noi praguri ale incidenţei cumulate la 14 zile. Astfel, avem acum un nou prag care a fost stabilit, de 2 la mie, iar măsurile pe care acum o să le menţionez vor fi corelate inclusiv la pragul de 2 la mie, care este sub cel care a fost înainte, de 3 la mie, ca să putem să revenim, în sensul în care, dacă în unele localităţi sau în unele zone, incidenţa continuă să crească.

Astfel o să dau câteva exemple din cele care au fost prevăzute în hotărârea de guvern care a fost aprobată. Cum a zis domnul prim-ministru, creşterea numărului de participanţi la activităţile cultural-artistice şi de divertisment până la 75.000 în spaţiile deschise, în județele localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mie de locuitori.

Bineînțeles, asta este condiționat cu testarea, vaccinarea sau trecerea prin boală. Doi: creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 150 în spațiile închise și 200 în spațiile deschise în județele, localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mie. Aici vorbim de participarea necondiționată.

Creșterea până la 400 în spațiile închise în județele unde incidența este sub sau egal cu 2 la mie, dar cu condiția să fie vaccinați, testaţi sau trecuţi prin boală. Creșterea numărului de participanţi la nunți și botezuri până la 300 în spațiile închise în județele, localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este egală sau mai mare de 2 la mia de locuitori și mai mică sau egală de 3 la mie, deci între 2 la mie și 3 la mie, 300 de persoane la nunți, de fapt, și la botezuri și aici tot cu aceleași condiționalități: testare, vaccinare sau trecerea prin boală.

În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se vor putea desfășura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim un metru între persoane, dacă incidența este mai mică sau egală cu 2 la mie, tot cu condiția vaccinării, testării sau trecerii prin boală.

Desfășurarea activităţilor recreative şi sportive în aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată este egală sau mai mică de 2 la mie. Creșterea numărului de participanți la cursuri de instruire și workshop-uri până la 250 în interior și 300 în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minim doi metri pătrați pentru fiecare persoană și purtarea măştii de protecție obligatorie dacă incidența este egală sau sub 2 la mie.

Creșterea numărului de participanți la conferințe până la 300 în spațiile închise cu purtarea măştii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de 2 la mie. Creșterea numărului de participanți la mitinguri, demonstrații până la 500 de persoane cu respectarea unor condiții stabilite în anexa 3 la hotărârea guvernului, dacă incidenţa este egală sau mai mică de 2 la mie.”